Thajsko si na demokracii počká, tamní junta odmítla návrh nové ústavy

Thajský voják v Bangkoku

Thajský voják v Bangkoku Zdroj: ctk/AP

Thajská Národní reformní rada, zákonodárný sbor podporovaný vojenskou juntou, odmítla návrh nové ústavy. Výrazně se tak pozdrží návrat Thajska k demokracii, nové volby se budou moci konat nejspíše až v roce 2017. Armáda se v Thajsku chopila moci poté, co po rozsáhlých demonstracích rezignovala loni v květnu premiérka Jinglak Šinavatrová.

Návrh nové ústavy vypracovalo ústavodárné shromáždění, jehož zástupce vybrala vojenská junta. Odpor většiny politických stran k připravenému dokumentu vyvolala především možnost vytvoření krizového grémia s 23 členy, včetně zástupců armády, které by mohlo v době „národní krize“ zbavit moci premiéra i parlament.

Odmítnutí návrhu ústavy sice řada lidí přivítala, i tak se ale jedná o další překážku při návratu Thajska k demokracii. Vojenská junta původně plánovala na jaro příštího roku referendum o nové ústavě a následně vypsání voleb. Podle mnohých komentátorů armáda ale tajně doufala, že 247členná Národní reformní rada ústavu zamítne, a ona tak bude moci zůstat dále u moci.

Dalším krokem na cestě k ústavě by nyní mělo být vytvoření nové 21členné komise, která by měla vypracovat nový návrh základního zákona do 180 dní. V případě jeho přijetí se nové volby budou moci konat nejdříve v roce 2017.