Topolánkova ECPI loví v Srbsku, usiluje o státní chemičku

Topolánek u soudu

Topolánek u soudu Zdroj: CTK/Kamaryt Michal

Společnost ECPI Management z investiční skupiny, kterou založil a spoluvlastní expremiér Mirek Topolánek, se uchází o srbskou státní chemičku HIP Azotara. Je to jedna z největších továren na výrobu minerálních hnojiv a dusíkatých sloučenin v regionu a jediný výrobce čpavku, močoviny a dusičnanu amonného v Srbsku.

Podle ředitele kanceláře agentury CzechTrade v Bělehradě Svatopluka Čecha je ECPI jednou z 12 českých firem, které vstoupily do srbské privatizace. V ní chce srbská vláda ještě během letošního roku prodat na 548 podniků. Jsou vesměs těžce zadlužené a podle odhadů EBRD vysávají ze státního rozpočtu zhruba miliardu eur ročně.

Cenu, kterou ECPI za srbskou chemičku nabízí, zatím není možné zveřejnit. „Počáteční cena bude minimálně ve výši poloviny odhadované hodnoty kapitálu čili majetku a v druhém kole veřejných dražeb jedna třetina,“ zpřesňuje podmínky privatizace asistentka kanceláře CzechTrade v Srbsku Svetlana Ivanovičová. Účetní hodnotu podniku odhadují srbská média na 267 milionů eur.

Aetheon usiluje o pivovar

V Srbsku je aktivní i skupina Aetheon Capital, za kterou stojí investor Jaromír Peklo. Má zájem o privatizaci pivovaru v Bělehradě. Od Srbské republiky by finančníci rádi odkoupili podíl, který vláda drží v bělehradském pivovaru. Aetheon Capital se netají tím, že v tamním regionu zvažuje více akvizic. Sám investor své záměry zatím příliš nekonkretizuje.

„Dlouhodobě máme zájem o region bývalé Jugoslávie a vyhodnocujeme větší množství příležitostí. Nemůžeme k tomu ale zatím poskytnout bližší komentář,“ uvedl k chystané privatizaci Jaromír Peklo, který byl v minulosti například členem vedení Dexia banky.

Tradice bělehradského BIP pivovaru sahá až do roku 1839. Největší modernizací prošel v devadesátých letech minulého století a nyní vyrábí až jeden a půl milionu hektolitrů piva ročně. Navzdory významnému podílu na srbském trhu však firma ekonomicky strádá. Může za to nezdařilá privatizace z roku 2007.

Pivovar byl tehdy prodán konsorciu United Nordic Beverages a Alita za 26,5 milionu eur. V únoru 2010 ovšem stát privatizaci zrušil z důvodu neplnění povinností ze strany nových majitelů. Srbsko pak podíl investorů vyvlastnilo a vysoudilo i odškodné ve výši sedmnácti milionů eur. Nového majitele pivovaru chce srbská vláda najít do konce letošního roku.

Hlavně potraviny

„Podle dosavadních poznatků je možné očekávat zájem českých investorů zejména v oblasti potravinářského průmyslu,“ uvedl mluvčí ministerstva průmyslu Filip Matys. Aktuální srbská privatizace láká podle agentury CzechTrade dvanáct českých investorů. Kromě společnosti Aetheon Capital, chce do privatizace vstoupit například společnost ECPI Management.

Investiční skupina, kterou založil expremiér Mirek Topolánek, má zájem o privatizaci srbské státní chemičky HIP Azotara. Topolánek nebude jediným expremiérem figurujícím v srbské privatizaci. Podle srbského deníku Danas si současný šéf vlády Aleksandar Vučič najal Tonyho Blaira, aby mu v procesu radil.