Tradiční strany ve Francii selhaly, vítězem může být Macron

Emmanuel Macron

Emmanuel Macron Zdroj: CC BY 2.0: OFFICIAL LEWEB PHOTOS; Wikimedia

SOCIALISTA. Velkým předvolebním tématem Benoîta Hamona (49) je zavedení nepodmíněného základního příjmu.
PROMARNĚNÁ ŠANCE. O post favorita francouzských prezidentských voleb připravila Françoise Fillona (63) kauza kolem zaměstnávání a platů jeho manželky.
SOCIALISTA. Velkým předvolebním tématem Benoîta Hamona (49) je zavedení nepodmíněného základního příjmu.
PROMARNĚNÁ ŠANCE. O post favorita francouzských prezidentských voleb připravila Françoise Fillona (63) kauza kolem zaměstnávání a platů jeho manželky.
5
Fotogalerie

Dvě největší francouzské strany se v boji o Elysejský palác dostaly do zoufalé situace. Necelých deset týdnů před volbami je zjevné, že nejsou schopny nabídnout kandidáta přijatelného pro potřebnou část voličů, jenž nemá škraloupy z minulosti. Průzkumy naznačují, že se rozhodující klání o prezidentskou funkci může odehrát bez jejich účasti.

Vítěz podzimních primárek tradiční pravice François Fillon se noří stále hlouběji do skandálu se zaměstnáváním manželky a odměňováním svých dětí. Podle tisku jeho nejbližší touto cestou získali téměř milion eur. Republikánskému kandidátovi za to hrozí soud, podle některých zdrojů by řízení mohlo začít v nejbližší době. Propírání kauzy už také napáchalo politické škody.

Zastánce protržních reforem měl ještě v lednu slušnou šanci na celkové vítězství. Podle aktuálních šetření by se do druhého kola neprobojoval, i když jeho odstup za první dvojicí zatím není dramatický. Nedávný průzkum také ukázal, že sedm z deseti Francouzů chce, aby se kandidatury vzdal, špatné mínění o něm nyní má i více než polovina pravicových voličů. Jeho mítinky komplikují protesty lidí, kteří hovoří o zradě důvěry a žádají po něm vrácení veřejných prostředků. Obdivovatel Margaret Thatcherové chce přesto pokračovat. „Budu bojovat až do konce, protože jedině můj projekt je schopný Francii vzkřísit,“ tvrdí.

Za jeho neochotou odstoupit se ale částečně skrývá i bezradnost jeho strany. Samotná Fillonova nominace byla překvapením. Republikáni víceméně předpokládali, že úloha jejich kandidáta připadne umírněnému a poměrně oblíbenému Alainu Juppému nebo agilnímu exprezidentovi Nicolasi Sarkozymu, který by mohl odlákat voliče nacionalistce Marine Le Penové.

Nyní se nabízejí jako náhradníci Fillona, jenže oba rovněž mají na svém kontě korupční skandály. Partaj se zřejmě domnívá, že voliči by takovou výměnu mohli brát jako provokaci. „V žádném případe nebudu plánem B,“ řekl navíc už počátkem února Juppé, jehož vnímají Francouzi jako nejvhodnější alternativu. Tradiční pravici tak nezbývá než doufat, že Fillon aféru přestojí nebo vybrat mezi méně výraznými tvářemi nového adepta, který bude mít vůči konkurentům v kampani časový hendikep. Republikánští poslanci každopádně tlačí na vedení strany, aby situaci řešilo.

Potíže republikánů spadly jejich socialistickým rivalům do klína v okamžiku, kdy z nich zřejmě nedokážou nic vytěžit. Pro stranu bylo už tak dost nepříjemné, že silně nepopulární prezident François Hollande neměl šanci na obhajobu postu. Její primárky navíc vyhrál kandidát, který je na levém křídle partaje a má tak poměrně úzce vymezený elektorát. Exministr školství Benoît Hamon podle průzkumů v tuto chvíli nedokáže pro svůj program získat více než šestinu voličů a jeho postup do druhého kola je málo pravděpodobný.

Adeptem na vítězství může být Macron

Novou předvolební hvězdou je Emmanuel Macron, který jde do voleb jako kandidát loni založeného hnutí En Marché.

Díky Fillonovým skandálům se v průzkumech posunul na druhé místo zaručující postup do rozhodujícího duelu bývalý socialista Emmanuel Mac ron (39). V něm by měl někdejší ministr hospodářství pohodlně porazit šéfku Národní fronty Marine Le Penovou. Komentátoři ale podotýkají, že do 23. dubna je ještě daleko.

Centrista sází na to, že by mohl posbírat hlasy voličů nespokojených s dosavadní socialistickou vládou i lidí znechucených skandály republikánů. Zdůrazňuje, že kategorie levice a pravice jsou přežité, a snaží se vystupovat jako nositel změny. Je však otázka, jestli jeho příznivci skutečně v rozhodujícím okamžiku odhlédnou od tradičního, ve Francii poměrně zakořeněného dělení. Jen polovina z nich si je totiž svou volbou dopředu jistá.

Jérôme Fourquet z prů- zkumné agentury Ifop poznamenal, že se Macronovi podařilo to, co nikomu jinému před ním − stal se důvěryhodným prezidentským kandidátem mimo okruh tradičních stran. Podle něj ale bude velice záležet na tom, jak obstojí s napjatě očekávanou prezentací programu, kterou chystá na konec února. „Dokáže za sebou dobře sjednocovat velmi rozdílné segmenty voličů, dosud tak ale činil obecnými nápady a abstraktními projevy. Nyní teprve uvidíme, jestli dokáže předkládat konkrétní návrhy bez toho, aby zklamal buď své pravé, nebo levé křídlo,“ řekl Fourquet serveru Politico.

Odborníci připomínají, že pro něj může být problé- mem slabé politické zázemí. I kdyby se mu podařilo se do Elysejského paláce dostat, bude mít obtížný úkol uspět se svým hnutím v červnových volbách. Jinak by byla jeho moc značně omezená. /kaf/