Trichet: Ekonomika je teď pod větším tlakem než po Lehman Brothers

Jean-Claude Trichet

Jean-Claude Trichet Zdroj: ctk

Globální ekonomická situace je v současnosti vrtkavější než za krachu americké banky Lehman Brothers v roce 2008, uvedl ve Washingtonu na zasedání MMF prezident Evropské centrální banky Jean-Claude Trichet. Odůvodnil to drolící se důvěrou trhů v to, že platební neschopnost klíčových ekonomik nepřichází za žádných okolností v úvahu. Trichet dodal, že největší podíl na světových dluhových problémech má Evropa.

„Máme před sebou globální dluhovou krizi a eurozóna je jejím epicentrem,“ řekl Trichet. Upozornil také, že hrozby pro stabilitu finančního systému Evropské unie v poslední době výrazně vzrostly. „Během posledních několika měsíců se napětí kolem státních dluhů přeneslo z menších ekonomik do některých větších ekonomik EU,“ uvedl šéf ECB.

Evropská centrální banka minulý měsíc obnovila program nákupu státních dluhopisů ve snaze zabránit šíření dluhové krize do Španělska a Itálie. „Známky napětí jsou zřejmé na mnoha evropských trzích s vládními dluhopisy. Velké výkyvy na akciových trzích naznačují, že napětí se šíří po kapitálových trzích v celém světě,“ upozornil Trichet.

Trichet apeloval na evropské politiky, aby co nejrychleji přistoupili k rozhodné akci. Dluhová krize v eurozóně je nyní hlavní příčinou zpomalení celé globální ekonomiky. Nejvíce jsou zasaženy evropské banky, a z nich především ty, které mají v portfoliích větší podíl řeckých dluhopisů.

G20 tlačí na evropské politiky: Stabilita finančních trhů je ve vašich rukou

Aktuálními problémy se ve Washingtonu zabývali také ministři financí a guvernéři centrálních bank zemí G20. Podle nich musí Evropská unie „podniknout všechny potřebné kroky, aby stabilita bankovního systému a finančních trhů byla zachována“.

Vrásky evropským představitelům přidělávají sílící spekulace o možné platební neschopnosti Řecka, kterou už údajně připustil i tamní ministr financí. Evropské vlády čelí stále silnějšímu tlaku na posílení bank kapitálem, aby finanční domy případný řecký krach ustály. Zintenzivnily také debaty o nutnosti posílit záchranný evropský fond EFSF, který by v případě bankrotu Atén prošel tvrdou zatěžkávací zkouškou.

Britský ministr financí George Osborne uvedl, že eurozóna musí dostat situaci pod kontrolu do listopadového setkání vedoucích představitelů skupiny zemí G20 ve Francii. „Mají šest týdnů na vyřešení této krize,“ prohlásil.

Skupina G20 tento týden slíbila, že učiní vše pro to, aby dluhová krize v eurozóně neohrozila stabilitu bank a finančního systému. Centrální banky zemí G20 budou nadále dodávat komerčním bankám likviditu a zároveň pohlídají, aby finanční domy byly dostatečně kapitalizované.