Trump slaví výhru v Nevadě. Ještě nedávno by to nikdo nečekal, prohlásil

Donald Trump

Donald Trump Zdroj: CTK

Republikánský favorit na prezidentskou nominaci Donald Trump triumfoval ve státě Nevada a v projevu přislíbil brzké vítězství celých Spojených států. Po sečtení prakticky všech lístků má Trump zhruba 46 procent hlasů z úterního volebního shromáždění, které se poprvé konalo v západní části USA. Před nejbližším soupeřem si udržel náskok zhruba 22 procentních bodů.

„Ještě před několika měsíci nikdo nečekal, že bych zde mohl vyhrát,“ řekl před svými příznivci Trump. „A já vyhrávám, vyhrávám, vyhrávám. A brzy bude opět vyhrávat, vyhrávat a vyhrávat i celá země,“ dodal. Mezitím na twitteru Trump poděkoval voličům v Nevadě. „Zase učiníme Ameriku bezpečnou a skvělou,“ tvrdil.

O druhé místo sváděli boj senátoři Marco Rubio a Ted Cruz. Rubio se nakonec přiblížil 24 procentům hlasů a Cruz překonal 21 procent, vyplývá z údajů zveřejněných televizí CNN. Ben Carson a John Kasich za ostatními výrazně zaostali s jednotkami procent.

Výsledky po sečtení 69 procent hlasů:Výsledky po sečtení 69 procent hlasů:Výsledky po sečtení 69 procent hlasů: | ctk

O Nevadu se navzdory jejímu řídkému osídlení a tudíž i nízkému počtu voličů bojuje intenzivněji než jinde, protože patří k takzvaným nerozhodnutým státům. To znamená, že není do poslední chvíle jisté, zda se v listopadových volbách hlavy státu nakonec přikloní k republikánům či demokratům. V posledních čtyřech prezidentských volbách tam zvítězili dvakrát republikáni a dvakrát demokraté. Podobná ji situace například na Floridě či ve Virginii.

Naopak za ryze republikánské se čtyřmi vítězstvími v posledních čtyřech volbách jsou považovány státy na středozápadě nebo na jihu, jako například Texas. Demokratický je zase výhradně severovýchod a tichomořské pobřeží s Kalifornií. Republikánská strana informovala, že voličská účast v nynějším nominačním zápolení v Nevadě byla výrazně vyšší ve volebním roce 2012.

12 delegátů z Nevady

Trump si z Nevady připíše dalších 12 volebních delegátů, kteří nominaci vítěze oficiálně potvrzují na letním celonárodním sjezdu strany. Po něm už začíná ostrý předvolební boj o úřad prezidenta USA, o němž se bude hlasovat v listopadu. Nutných k nominaci je v republikánském táboře 1237 delegátů. Po souboji v Nevadě by měl mít Trump už 73 jistých delegátů, zatímco Cruz jen 16 a Rubio 15.

Volební shromáždění v Nevadě je po Iowě, New Hampshire a Jižní Karolíně čtvrtým republikánským kláním od začátku souboje o stranickou nominaci. S výjimkou Iowy Trump všude zvítězil. Prvním velkým střetem bude takzvané superúterý 1. března, kdy se volí ve vícero státech.