Trump: V Londýně se bojí i policie. Hlavně nepotkat Trumpa, reagoval starosta

Republikánský kandidát na amerického prezidenta Donald Trump

Republikánský kandidát na amerického prezidenta Donald Trump Zdroj: ctk/ap

Části Londýna jsou tak nebezpečné, že se do nich bojí vstupovat i policie. Prohlásil to republikánský kandidát na amerického prezidenta Donald Trump. Vlnu kritických reakcí britských politiků na sebe nenechala dlouho čekat.

„Některá místa v Londýně a dalších městech jsou tak radikalizovaná, že se policisté bojí o své vlastní životy,“ řekl Trump, který situaci v britské metropoli přirovnal k Paříži, která se před několika týdny stala terčem teroristických útoků.

Podle britského premiéra Davida Camerona se ale Trump mýlí. Aktuálně nejpopulárnější prezidentský kandidát amerických republikánů se „jednoduše plete“, reagovala Cameronova mluvčí. Britští premiéři se přitom obvykle komentářům na adresu uchazečů o post prezidenta USA vyhýbají, poznamenala BBC.

Lídr opozičních labouristů Jeremy Corbyn označil Trumpovy poznámky za „urážku lidskosti“ a vyzval ke „sjednocení proti rasismu“. Reagoval tak zřejmě i na nedávný Trumpův návrh zakázat muslimům cestování do USA.

Naznačovat, že zde jsou oblasti, kam policisté kvůli radikalizaci nemohou chodit, je zkrátka směšné

Stranou se tentokrát neudržela ani Metropolitní policie. „Normálně bychom podobné komentáře neuctili naší odpovědí, v současné situaci je ale podle nás důležité zdůraznit, že pan Trump se nemůže více mýlit,“ uvedl policejní mluvčí, který zároveň nabídl kterémukoli z amerických prezidentských kandidátu informace o „realitě policejní práce v Londýně“.

Londýnský starosta Boris Johnson přešel rovnou do protiútoku. „Kriminalita trvale klesá jek v Londýně, tak v New Yorku – jediným důvodem, proč bych nenavštívil některé části New Yorku, je skutečné riziko, že bych tam potkal Donalda Trumpa,“ řekl.

Johnson dodal, že Londýn, jehož obyvatelé mluví třemi sty jazyků, je hrdý na svou historii tolerance a rozdílnosti. „Naznačovat, že zde jsou oblasti, kam policisté kvůli radikalizaci nemohou chodit, je zkrátka směšné,“ řekl.