Tsipras: Referendum bude. Rada Evropy: Hlasování porušuje mezinárodní standardy

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Nedělní referendum o přijetí návrhu věřitelů, který nabízel Řecku finanční podporu výměnou za reformy, nebude odpovídat evropským standardům, řekl generální tajemník Rady Evropy (RE) Thorbjorn Jagland. Premiér Řecka Alexis Tsipras ovšem potvrdil, že proběhne a vyzval k odmítnutí podmínek věřitelů. Řecké „ne" prý neznamená roztržku s EU unií, ale naopak představuje rozhodný krok k vyjednání lepších podmínek. Podle Tsiprase už vyhlášení referenda přimělo evropské partnery k zmírnění podmínek.

Šéf euroskupiny Jeroen Dijsselbloem prohlásil, že ministři financí eurozóny budou jednat o nejnovějších návrzích Atén, po Tsiprasových slovech ale vidí jen malou šanci na pokrok.

Norský politik v čele RE Thorbjorn Jagland nicméně upozornil na to, že mezinárodní standardy doporučují, aby referenda byla vyhlašována s minimálně dvoutýdenním předstihem, aby byl dostatek času na diskusi. Navíc lidem musí být předložena jasná otázka a hlasování by měli sledovat mezinárodní pozorovatelé.

Řecký premiér Alexis Tsipras oznámil referendum v sobotu poté, co po pěti měsících vyjednávání nedospěl s mezinárodními věřitelskými institucemi k dohodě o pokračování zahraniční finanční pomoci výměnou za pokračující hospodářské reformy.

Sám přitom Řeky vyzval, aby nabídku zahraničních partnerů, která počítá s pokračováním úsporných opatření, odmítli.

„Řecká vláda zůstává u vyjednávacího stolu a bude tam i v pondělí po referendu,“ pokračoval ale řecký premiér v dnešním televizním projevu s tím, že „vyhlášení referenda přimělo evropské partnery k zlepšení své nabídky ohledně řeckého dluhu“.

Premiér zároveň tvrdil, že věřitelé i domácí opozice vydírají řecké voliče, aby je přinutili hlasovat v referendu „ano“, protože je jinak čekají nepřekonatelné obtíže.

Americký Bílý dům vyzval členy eurozóny, aby uznali, že vyřešení situace kolem Řecka je v jejich společném zájmu. Evropské i americké akcie nicméně díky nadějím na dohodu výrazně posílily.

Poplašné sirény

Tsipras řecké obyvatele ubezpečil, že omezení výběrů v bankách je jen dočasné a že o své mzdy a důchody nepřijdou. „Jsem si plně vědom potíží a osobně se zavazuji, že učiním vše, co je v mých silách, aby tyto potíže byly dočasné,“ podotkl Tsipras.

„Poplašné sirény vás vydírají a žádají vás, abyste řekli 'ano' všemu a stali se tak spoluviníky pokračování memoranda (záchranného programu pomoci),“ prohlásil šéf řecké vlády.

Tsipras zároveň odsoudil eurozónu za to, že neprodloužila dosavadní záchranný program, který skončil o úterní půlnoci, o několik dní v souvislosti s referendem, aby nenastaly potíže s pohybem peněz. „Osobně jsem nečekal, že demokratická Evropa nedá čas a prostor,“ prohlásil premiér s tím, že „převaha extrémních konzervativních kruhů vyústila v udušení bank“.

Problematický termín i otázky

Referendum „bylo vyhlášeno tak stručným oznámením, že to samo o sobě je velký problém“, řekl agentuře AP Jagland. Problémem je podle něj i skutečnost, že „otázky předložené lidem… nejsou moc jasné“.

Dlouhý text otázky pro referendum v první části zní „Měl by být přijat návrh dohody předložený 25. června euroskupině Evropskou komisí, Evropskou centrální bankou a Mezinárodním měnovým fondem, sestávající ze dvou částí tvořících celý návrh?“ a druhá část přesně jmenuje oba dokumenty.

Kažimír: Řecké banky by mohly znovuotevřít již bez eura
Pokud Řekové v nedělním referendu odmítnou reformy požadované mezinárodními věřiteli výměnou za další finanční pomoc, může se stát, že při znovuotevření řeckých bank již nebude řeckou měnou euro. Uvedl to slovenský ministr financí Peter Kažimír.
Kažimír neočekává, že dnešní zasedání ministrů financí eurozóny přinese nějaké přelomové rozhodnutí ohledně Řecka. Průlom by podle něj mohl nastat například v případě, že by řecká vláda začala podporovat schválení požadavků věřitelů v referendu, nebo kdyby celé referendum zrušila.

Ministři financí eurozóny mají dnes večer jednat o novém návrhu Řecka, jehož vláda v úterý požádala eurozónu o nový záchranný program na dva roky a o zmírnění dluhu. Šéf euroskupiny Dijsselbloem uvedl, že po Tsiprasových slovech vidí jen malou šanci na pokrok.

Předseda Evropské rady Donald Tusk uvedl, že Evropa chce Řecku pomoci, nemůže ale nikomu pomáhat proti jeho vůli. EU prý nyní čeká, jaký bude výsledek referenda.