Tsipras viní Turecko z obstrukcí vůči NATO v Egejském moři

Řecký premiér Alexis Tsipras

Řecký premiér Alexis Tsipras Zdroj: ctk/ap

Řecký premiér Alexis Tsipras kritizoval sousední Turecko, že brání NATO, aby v rámci boje proti převáděčům uprchlíků rozvinulo své síly v Egejském moři také dál na jih do oblasti kolem ostrova Rhodos. Tuto oblast Ankara považuje v rámci svého letitého sporu s Řeckem o kontrolu Egejského moře za striktně demilitarizovanou zónu.

„Bohužel se domnívám, že máme před sebou ještě dlouhou cestu, pokud jde o aktivitu NATO v Egejském moři a její účinnost,“ řekl podle agentury AP Tsipras po setkání v Aténách s generálním tajemníkem NATO Jensem Stoltenbergem. „Hlavně pokud jde o přístup a rozvinutí bojových kapacit NATO v celém operačním prostoru,“ dodal šéf řecké vlády.

Řecko a Turecko vedou dlouhodobé teritoriální spory v Egejském moři - Atény si často stěžují, že turecké stíhačky narušují vzdušný prostor nad řeckými ostrovy. „Je jasné, že překážky, které mám na mysli, vyplývají z jednostranných nároků a postojů Turecka. Nároků a postojů, které se bohužel projevují nárůstem (počtu případů) narušování vzdušného prostoru,“ upozornil řecký premiér.

Bohužel se domnívám, že máme před sebou ještě dlouhou cestu, pokud jde o aktivitu NATO v Egejském moři a její účinnost

„Je jasné, že Řecko nebude akceptovat, ani tolerovat žádné akce, které porušují nebo zpochybňují naše svrchovaná práva,“ řekl. Stoltenberg ve čtvrtek během návštěvy Turecka varoval, že převáděči uprchlíků se stále snaží dostat běžence z Turecka přes Egejské moře do Evropy. Podle něho úřady proto nesmějí polevit v pozornosti a předčasně přestat usilovat o to, aby jim v převádění dál zabraňovaly.

Stoltenberg nicméně konstatoval, že počet migrantů a uprchlíků připlouvajících přes Egejské moře z Turecka do Evropy výrazně klesá, což přičetl úspěšné mezinárodní spolupráci. Upozornil také, že úřady se musejí umět přizpůsobovat situaci, protože pašeráci lidí mohou měnit své trasy.

Evropská komise ve středu informovala, že březnová dohoda mezi EU a Tureckem zaměřená na zastavení migračního toku do Evropy pokročila, ale bude třeba pokračovat v úsilí a poskytovat další prostředky umožňující soustavné navracení a přesidlování uprchlíků. NATO se zapojilo do operace v Egejském moři, kde se svými loděmi především monitoruje trasy převáděčů.