Tsiprasovi se sázka na hladký návrat k moci vymkla z rukou

Řecký parlament

Řecký parlament Zdroj: Profimedia.cz

Řeckou Koalici radikální levice (Syriza) čeká těžší pokus o návrat k moci, než si její šéf a expremiér Alexis Tsipras představoval, když podával demisi. Před nedělním kláním jí citelně dýchá na záda konzervativní Nová demokracie v čele s Evangelosem Meimarakisem. Podle mnohých politologů tak Tsipras udělal chybu, když po pouhých sedmi měsících vlády, kapitulaci před mezinárodními věřiteli a rebelii ve straně vsadil na obnovu mandátu v předčasných volbách.

Aktuální šetření preferencí vesměs přisuzují Syrize těsné vítězství, náskok však představuje pouhých několik desetin procenta. O jejím osudu tak rozhodnou dosud váhající voliči. Tsipras se je snaží přesvědčit, že prázdninová dohoda s věřiteli zem stabilizuje. „Nedokázali jsme splnit všechny své závazky, ale bojovali jsme v bitvě a vrátili se s kompromisem,“ prohlásil v televizní debatě.

Konzervativci považují volby za zbytečný hazard

Meimarakis ale Řeky varuje, že expremiér není pro zajištění stability vhodným kandidátem. Podle něj odrazuje investory a likviduje pracovní místa v soukromém sektoru. Konzervativec se může opřít o hospodářské výsledky a prognózy. Loni, tedy za vlády ND, ekonomika země vzrostla po šesti letech recese o 0,8 procenta. Pro letošek jsou k dispozici data za druhé čtvrtletí, kdy šel HDP oproti stejnému období uplynulého roku nahoru o 1,6 procenta hlavně díky dobrému startu turistické sezony.

Tím však příznivé skóre éry Syrizy končí. Výkon hospodářství ve druhém pololetí bude patrně negativně ovlivněn kapitálovými kontrolami, které byl nucen Tsiprasův kabinet zavést. Očekává se tak, že hospodářství nakonec letos půjde dolů o 2,3 procenta. „Občané dnes musí porovnat růžový život, který jim Tsipras sliboval před volbami, a to, co učinil během posledních sedmi měsíců,“ vzkazuje Meimarakis.

Meimarakisova otcovská image
Prozatímní lídr Nové demokracie, který v červenci v čele strany nahradil expremiéra Antonise Samarase, má jisté politické zkušenosti. Jedenašedesátiletý právník a letitý poslanec působil mezi lety 2006 až 2009 jako ministr obrany a od roku 2012 do letošního února řídil parlament. Přesto se ještě nedávno jevil jako outsider, který pro charizmatického Alexise Tsiprase nepředstavuje žádnou hrozbu. Nejenže si však jeho partaj i on sám aktuálně stojí v průzkumech velmi dobře, navíc má podle některých sociologů větší šanci uspět u dosud nerozhodnutých voličů.
Podle expertů „Vangelis“ po období levicového bouřliváka na voliče působí realistickým přístupem a umírněným vystupováním. Komentátoři podotýkají, že lidé v době krize tíhnou k otcovskému typu. Řekové Meimarakisovi věří více než Tsiprasovi zejména v hospodářských záležitostech a v problematice imigrace.

Je k tomu přesvědčen, že nebylo potřeba uspořádat předčasné volby. Šéf Syrizy by podle něj měl vysvětlit, proč uvrhl zem do tohoto dobrodružství v citlivé době, kdy je třeba implementovat podmínky třetího záchranného balíku. „Je katastrofa mít volby každého půl roku,“ podotkl.

Povolební vyjednávání mohou být náročná

Ani v případě výhry ale Syriza nemusí znovu vládnout. Vítěz sice díky volebnímu systému získává bonus padesáti křesel, i tak pro něj ale může být obtížné sestavit stabilní kabinet. Třetí v průzkumech je totiž krajně pravicový Zlatý úsvit, jehož koaliční potenciál je nulový. Pro stranu, jejíž předáci jsou obžalovaní ze zločinného spolčení, hodlá hlasovat zhruba šest procent voličů.

Tsipras navíc možná přijde o svého někdejšího koaličního partnera, jelikož Nezávislí Řekové (Anel) moa hou mít problém překonat tříprocentní práh pro vstup do parlamentu. Lídr Syrizy před časem řekl, že s nikým jiným kabinet sestavovat nechce. Z jeho posledních výroků se však zdá, že by tak striktní nakonec nebyl a mohl by vyjednávat se středovou stranou Potami či socialisty (Pasok). Spolupráci s ND však šéf Syrizy vyloučil, podle něj jsou tyto dvě strany jako „den a noc“.

Evangelos MeimarakisEvangelos Meimarakis | Profimedia.cz

Meimarakis je vstřícnější. „Věřím v konsenzus a spolupráci,“ řekl nedávno v interview pro Bloomberg. Ochotu kooperovat projevují i centristé, kteří mohou získat kolem pěti procent hlasů. Podle nich už není čas na experimenty a země potřebuje silnou vládu. „Uděláme vše. Spolčíme se i s ďáblem, dokud nebude problém Řeků vyřešen,“ nechal se slyšet předseda Potami a bývalý televizní moderátor Stavros Theodorakis. Pasok, jenž má podobné volební šance, vybízí k vytvoření široké koalice, která se bude ubírat „evropskou stezkou“.

Velký otazník visí i nad osudem řeckých slibů daných mezinárodním věřitelům. Meimarakis tvrdí, že bude zavádět reformy. Zároveň však voliče ujišťuje, že jeho partaj nebude hlasovat pro ukončení daňových úlev farmářům, což je jeden z požadavků vůči Aténám. Tsipras ohledně letní dohody vysílá ještě zmatečnější signály. Ve snaze zvýšit si preference hlásá, že bude usilovat o zlepšení podmínek pomoci. Podobně jako před předchozím kláním vyrukoval i se slibem boje za dluhovou úlevu.

Řekové jsou z politiků unavení, zklamaní a zmatení
Čtvrté parlamentní volby za čtyřicet měsíců přinášejí Řekům další nesnadné rozhodování, z něhož se někteří patrně pokusí uniknout volbou malých stran nebo rovnou bojkotem hlasování. Mnoho obyvatel problémové země se totiž v posledních letech dostalo do začarovaného kruhu nadějí, zklamání a vzteku. Od aktuálního hlasování očekávají další složité jednání o koalici, další úspory nebo pat a další volby.
„Slova naděje a strach, která dominovala předvolební kampani v lednu, zmizela. Řekové se cítí zklamaní a unavení. Mají pocit, že už nemohou ovlivnit budoucnost své země,“ řekl podle listu The Wall Street Journal šéf agentury na průzkum veřejného mínění Marc Thomas Gerakis.
Příkladem je jedenačtyřicetiletá Atéňanka Vivi, která se v lednu nemohla dočkat, až se otevřou volební místnosti. Nyní zůstane doma. „Všichni se ukázali být stejní. Na co ještě vůbec potřebujeme volby? Myslela jsem, že jsme jim udělili moc, aby našli řešení, ne aby svolali hlasování pokaždé, když s něčím nemohou hnout,“ citoval ji The Economist.
Podle řeckého střediska pro výzkum politických témat Bridging Europe jsou téměř tři čtvrtiny obyvatel země nespokojeny s návrhy politických stran skoro čtyři pětiny s úrovní politické debaty. Více než polovina Řeků by uvítala úřednickou vládu a 38 procent tázaných je přesvědčeno, že předčasné volby se budou opakovat.
Z dotazování agentur vyplývá, že dosud zůstává nerozhodnutá desetina až pětina voličů. Výzkumníci uvádějí, že zhruba polovinu z nich tvoří bývalí příznivci Syrizy. Očekává se, že se část někdejších stoupenců expremiéra Alexise Tsiprase přesune k Lidové jednotě, která se od Syrizy odštěpila a jejíž vůdce Panajotis Lafazanis nahradil Tsiprase v silácké rétorice proti dohodě s věřiteli. Další voliči však dávají najevo, že ani tomuto projektu nedůvěřují, a nechtějí se znovu spálit.
K rozčarování obyvatel země přispívá svízelná situace na pracovním trhu. Nezaměstnanost v květnu podle Eurostatu dosahovala 25 procent a mnozí se obávají, že může být hůř. Zaměstnavatelé se kvůli politické nestabilitě a nejistotě bojí plánovat a nabírat lidi. Podle šetření personální agentury Manpower Group nedokáže 26 procent oslovených říci, zda u nich nastanou v posledním čtvrtletí nějaké změny ohledně míst. Loni to přitom bylo jen pět procent. Osmnáct procent podnikatelů očekává propouštění, 51 procent žádné změny a jen pět procent hodlá nabírat.
Někteří Řekové si však přes těžké časy zachovali nadhled. „Vidím zoufalé uprchlíky, kteří po tisících proudí dennodenně do Řecka, a říkám si, představ si, že jsi na jejich místě. Jsou to jen nesmyslné volby, které přežijeme,“ řekla britskému týdeníku Christina Gutsiuová, která má malé kadeřnictví v metropoli.