Tunisko požádalo o členství v Evropské bance pro obnovu a rozvoj

EBRD

EBRD

Tunisko požádalo o členství v Evropské bance pro obnovu a rozvoj (EBRD). Země po politické změně z počátku roku zahájila přechod k demokracii a chce získat zahraniční investice, informovala dnes banka. EBRD už zvažuje podobnou žádost Egypta a marockou žádost o status příjemce úvěrů.

EBRD se minulý měsíc rozhodla, že začne pracovat na rozšíření svých úvěrových aktivit na země Blízkého východu a severní Afriky. Rozhodnutí rozšířit aktivity přichází po vlně nepokojů v arabském světě. Banka byla založena, aby pomáhala s přechodem k demokracii a tržní ekonomice zemím bývalého sovětského bloku. Předpokládá se, že banka v létě schválí žádost Egypta, aby v této zemi začala působit. EBRD si podle agentury Reuters spočítala, že bude moci v blízkovýchodním regionu bez požadavků na dodatečný kapitál od akcionářů investovat 2,5 miliardy eur (zhruba 61 miliard korun).

EBRD byla založena v roce 1991, aby pomáhala bývalým komunistickým zemím střední a východní Evropy a Sovětského svazu při přechodu k tržnímu hospodářství. V Česku již nějaký čas neinvestuje, protože země podle pravidel EBRD dosáhla dostatečného stupně transformace ekonomiky.

Banka se v loňském roce díky hospodářskému oživení ve střední a východní Evropě vrátila k zisku a vydělala 1,4 miliardy eur po ztrátě 746 milionů eur v předchozím roce. Její investice loni stouply na rekordních devět miliard eur ze 7,9 miliardy eur v roce 2009. EBRD má nyní 63 akcionářů, mezi něž patří 61 států, Evropská unie a Evropská investiční banka. Jedním z viceprezidentů EBRD je od loňska bývalý český premiér Jan Fischer.