Turci jsou blíže cestování do EU bez víz, tvrdí Evropská komise

Istanbul, ilustrační foto

Istanbul, ilustrační foto Zdroj: Pixabay.com

Turecko udělalo v minulých týdnech a dnech velký pokrok ve snaze splnit evropské podmínky k tomu, aby Evropská komise mohla navrhnout zavedení bezvízového styku pro turecké občany. Novinářům to dnes řekla mluvčí komise Mina Andrejevová. Naznačila také, že návrh, který unijní exekutiva ve středu případně předloží k posouzení členským zemím EU a europoslancům, nebude obsahovat žádnou speciální "záchrannou brzdu" nad obecně používaná pravidla.

Zda komise skutečně ve středu navrhne bezvízové cestování pro 75 milionů tureckých občanů, dnes mluvčí jednoznačně neřekla a odkázala až na středeční jednání eurokomisařů. Některá média, včetně například listu Financial Times, ale s odkazem na své zdroje uvádí, že návrh v tomto smyslu padne, bude však „podmínečný“ s tím, že závěrečná zpráva o skutečném splnění všech 72 potřebných podmínek bude přijata v polovině června.

Bezvízový styk od poloviny letošního roku je jednou z částí březnové dohody mezi osmadvacítkou a Ankarou, která v minulých týdnech významným způsobem omezila počty migrantů přeplouvajících z Turecka na řecké ostrovy v Egejském moři. Andrejevová dnes připomněla, že Ankara například rozšířila přístup na svůj pracovní trh také pro ty uprchlíky, kteří nepocházejí ze Sýrie. Komise podle mluvčí ve středu přijme zprávu o pokroku, kterého dosud Turci celkově dosáhli.

Očekávaná bouřlivá diskuze

Na jejím základě pak komisaři rozhodnou, zda navrhnou vízovou liberalizaci pro turecké občany. O tomto návrhu pak musí jednat europarlament i členské země EU, diskusi přitom pozorovatelé očekávají velmi bouřlivou. Část europoslanců kritizuje zpomalování reforem v Turecku a zdůrazňuje potřebu větší podpory evropských hodnot jako jsou právní stát a základní svobody.

Když o věci europoslanci minulý týden diskutovali se zástupci Evropské komise, žádali někteří z nich speciální záchrannou brzdu umožňující bezvízový styk za určitých okolností pozastavit. Mluvčí komise dnes zdůraznila, že vízová liberalizace není jednosměrná cesta. „Vždy může být pozastavena, pokud nejsou plněny její podmínky,“ podotkla Andreevová s tím, že příslušná ustanovení jsou standardní součástí evropských vízových regulací.