Turecká prokuratura chce poslat prokurdskou opozici na pět let do vězení

Demonstrace na podporu Erdogana

Demonstrace na podporu Erdogana Zdroj: ctk

Erdogan se svou ženou
Demonstrace na podporu Erdogana
Demonstrace na podporu Erdogana
Demonstrace na podporu Erdogana
5
Fotogalerie
Trest pěti let vězení žádá turecká prokuratura pro šéfa opoziční prokurdské Lidové demokratické strany (HDP) Selahattina Demirtaşe, který podle ní svými výroky propagoval teroristické hnutí. Stíhání Demirtaşe a dalšího poslance z HDP Sirriho Öndera umožnilo květnové schválení nových pravidel pro imunitu zákonodárců, což prosadila vláda. Současně byl také vydán zatykač na exfotbalistu Süküra

Zástupci HDP ve svých projevech z roku 2013 podle prokurátorů chválili zakázanou Stranu kurdských pracujících (PKK), kterou turecké úřady považují za teroristickou organizaci, a jejího vězněného vůdce Abdullaha Öcalana.

Tehdy se ještě konaly mírové rozhovory mezi kurdskými separatisty a vládou, které ztroskotaly před rokem. Od té doby turecká armáda intenzivně zasahuje proti bojovníkům PKK na jihovýchodě země.

Přečtěte si:

Vláda i prezident Recep Tayyip Erdogan označují HDP za politické křídlo PKK, což ale opoziční strana odmítá. Prokurdské poslance zástupci vládní Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP) obviňují z podpory terorismu, za niž považují například i to, když zákonodárci na půdě parlamentu kritizují armádní ofenzivu proti kurdským povstalcům. Ve čtvrtek turecká policie provedla razii v istanbulském sídle HDP, kde zabavila mimo jiné počítačové disky a laptopy.

Prohlédněte si průběh demonstrace na podporu tureckého prezidenta Erdogana:

Kvůli puči byl vydán zatykač na exfotbalistu Süküra
V Turecku byl podle tamních médií vydán zatykač na bývalého kapitána fotbalové reprezentace Hakana Süküra. Důvodem je napojení někdejšího hráče Galatasaraye Istanbul a Interu Milán na duchovního Fethullaha Gülena, jehož vláda viní ze zosnování červencového pokusu o převrat.

Čtyřiačtyřicetiletý Sükür ukončil kariéru před osmi lety a poté byl zvolen do parlamentu. Bronzový medailista z mistrovství světa v roce 2002, který se před několika měsíci odstěhoval z Turecka do USA, je dlouhodobým Gülenovým příznivcem. Nyní byl kvůli tomu obviněn, že je členem teroristické organizace.

Kvůli napojení na Gülena má problém i turecký basketbalista Enes Kanter, působící v NBA v Oklahomě. Toho se dokonce kvůli kritickým ohlasům na prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana zřekla jeho vlastní rodina. „Chceme, aby si okamžitě změnil jméno. Omlouváme se prezidentovi i tureckému národu, že máme takového syna,“ napsal v otevřeném dopise Mehmet Kanter.

Jeho syn se odmítl zříci svých politických názorů a přijal nové jméno Gülen na podporu duchovního. „Dnes jsem ztratil matku, otce, bratry i sestry. Příbuzní už mě nechtějí vidět. Pro Gülenovu práci obětuji svou rodinu. Má láska ke Gülenovi je více než má láska k matce a otci. On je teď má rodina,“ napsala na twitter trojka draftu z roku 2011.

Neúspěšný pokus o puč se v Turecku uskutečnil v červenci. Vláda na něj zareagovala rozsáhlými čistkami, při kterých přišlo o práci několik desítek tisíc policistů, soudců a učitelů. Bylo zatčeno téměř třicet tisíc lidí, z nichž přes dvacet tisíc je stále ve vazbě.