Turecko hrozí Francii kvůli zákonu o popírání genocidy

Francouzští Turci protestují proti kriminalizaci popírání genocidy Arménů

Francouzští Turci protestují proti kriminalizaci popírání genocidy Arménů Zdroj: ctk/ap

Francouzští poslanci dnes schválili zákon o kriminalizaci popírání genocidy. Nová norma se týká i masakru Arménů, kterého se Turci dopustili v roce 1915. Ankara, která vyhlazování Arménů popírá, reagovala okamžitě a odvolala svého pařížského velvyslance na konzultace.

Novou normu ještě musí na začátku příštího roku schválit senát, ale turecký premiér Recep Tayyip Erdoğan už nyní hrozí, že pokud zákon vstoupí v platnost, bude to mít vážné politické i hospodářské následky.

Protestují i Turci žijící ve Francii. „Nerozumím tomu, proč chce Francie cenzurovat mou svobodu slova,“ prohlásil šéf asociace Montargis reprezentující 700 tureckých rodin usazených ve Francii Yildiz Hamza. Před hlasováním demonstrovalo u budovy parlamentu asi tři tisíce francouzských Turků. Ankara tvrdí, že vláda si chce volební hlasy 500 tisíc Arménů, kteří ve Francii žijí.

Francouzská vláda se diplomatickou roztržku pokouší zahladit tvrzení, že ona zákon neiniciovala. Zákon ale předložilo 40 poslanců strany UPM prezidenta Nicolase Sarkozyho a vládní zákonodárci jej také z většiny podpořili. Francouzský prezident se navíc netají svým odmítáním kandidatury Turecka do Evropské unie.

Zákon přivítaly úřady v Jerevanu. „Přijetím této normy Francie opět potvrdila, že zločiny proti lidskosti nejsou promlčitelné a jejich popírání musí být odsouzeno,“ uvedl arménský ministr zahraničí Eduard Nalbandian.

Arménie tvrdí, že během První světové války bylo v dnešním východním Turecku na popud vlády Osmanské říše zabito 1,5 milionu arménských křesťanů. Tato tvrzení podporuje i většina historiků. Turecké vlády i většina Turků ale tato obvinění vnímají jako urážku národa. Ankara argumentuje tím, že během bojů s Armény bylo mnoho obětí na obou stranách a že počet arménských mrtvých je značně nadsazený.

Francie je pro Turecko pátým největším trhem pro vývoz a šestým největším pro dovoz. Paříž tvrdí, že proti ní Ankara nemůže zavést žádné hospodářské sankce. „Turecko je demokracií a členem Světové obchodní organizace, takže nemůže ostatní země diskriminovat z politických důvodů,“ řekl pro rádio France Inter ministr pro evropské záležitosti Jean Leonetti.

Zabíjení Arménů uznala Francie jako genocidu už v roce 2001. Zákon o kriminalizaci jejího popírání schválila dolní komora parlamentu už v roce 2006, senát jej ale letos na jaře odmítl.