Turecko popřelo, že jeho armáda útočí na syrské Kurdy

turecké tanky na hranicích Turecka poblíž Kobani

turecké tanky na hranicích Turecka poblíž Kobani Zdroj: ctk

Turecké tanky ostřelovaly vesnici v severní Sýrii, kterou chrání kurdské jednotky. Útok si prý vyžádal čtyři raněné. Kurdské milice vyzvaly Ankaru, aby útoky zastavila. Turecké ministerstvo zahraničí ale popřelo, že armáda útočí na syrské Kurdy. Od pátku nicméně bombarduje pozice tureckých Kurdů ze zakázané Strany kurdských pracujících (PKK), kteří se v v minulosti uchýlili na sever Iráku. Podle premiéra Ahmeta Davutoglua v tom bude pokračovat, dokud PKK nesloží zbraně.

Milice se podílejí na boji proti radikálům z organizace Islámský stát (IS) na severu a východě Sýrie, kdy žijí syrští Kurdové. Jsou známy pod zkratkou YPG, což je zkratka kurdského názvu, který znamená obranné jednotky národa. YPG jsou ozbrojeným křídlem strany syrských Kurdů známé pod zkratkou PYD. Milice udržují kontakty s tureckou zakázanou Stranou Kurdských pracujících (PKK), ale v bojích proti IS koordinují své akce s americkým velením, které rozhoduje o náletech na IS.

Turecko minulý týden vstoupilo do bojů proti IS nálety na jejich pozice, ale začalo útočit také na tábory tureckých Kurdů ze zakázané Strany kurdských pracujících (PKK) v severním Iráku. Podle prohlášení kurdských milic dnes tankové střely zasáhly pozice Kurdů a jejich arabských spojenců v syrské vesnici Zaur Maghár v provincii Halab.

Turecko minulý týden vstoupilo do bojů proti IS nálety na jejich pozice, ale začalo útočit i na tábory tureckých Kurdů PKK v severním Iráku. Útoky na cíle PKK pokračovaly i v noci na dnešek a podle premiéra Davutoglua budou pokračovat, dokud se PKK nevzdá ozbrojeného boje. „Jsou to zbraně, nebo demokracie, obojí není možné,“ uvedl.

Mezi Kurdy a islamisty prý není zásadní rozdíl

Turecký ministr zahraničních věcí Mevlüt Çavuşoglu dnes podle médií řekl, že Ankara mezi IS a PKK nevidí zásadní rozdíl. „Nemůžete říct, že PKK je lepší, protože bojuje proti IS,“ řekl. PKK podle něj bojuje s IS „o moc, nikoli za mír, nikoli za bezpečnost“.

Na úterním mimořádném jednání členských zemí NATO chce Turecko podle Çavuşoglua informovat o hrozbách, kterým čelí. „Očekáváme od našich spojenců z NATO solidaritu a podporu,“ uvedl.

Tankové střely dnes podle kurdských milic zasáhly pozice Kurdů a jejich arabských spojenců v syrské vesnici Zaur Maghár v provincii Halab. „Místo toho, aby útočily na teroristy z IS, ostřelují turecké jednotky naše obranné pozice. Vyzýváme turecké představitele, aby útoky zastavili a dodržovali mezinárodní zvyklosti,“ uvádí se v prohlášení milic.

Místo toho, aby útočily na teroristy z IS, ostřelují turecké jednotky naše obranné pozice

Ankara ale tvrdí, že útok na syrské Kurdy nenařídila. „Operace, které nyní vedeme, jsou namířeny proti těm, kdo ohrožují národní bezpečnost Turecka. PYD není objektem našich operací,“ sdělil zástupce ministerstva zahraničí, jehož citovala agentura Reuters.

Syrští ochránci lidských práv, kteří situaci monitorují z Londýna, naopak oznámili, že se oddílům kurdských milic podařilo porazit bojovníky IS a získat kontrolu nad městem Sarrín v provincii Halab. Boje v oblasti trvaly měsíc a dnešní vítězství přerušilo jednu ze zásobovacích tras IS. Islamisté právě ze Sarrínu připravovali výpady proti kurdskému městu Kobani.

Napětí na hranici

Zaur Maghár leží na hranici poblíž pohraničního města Džarábulus. Právě tam má být zřízena bezpečnostní zóna, z níž chce Turecko spolu se Spojenými státy vytlačit bojovníky IS. Má jít o stokilometrový úsek pohraničí široký asi 40 kilometrů. Islámský stát by tak přišel o důležité zásobovací trasy a do bezpečné zóny by se prý mohli uchýlit i někteří syrští uprchlíci z táborů v Turecku. Zónu mají podle dohody mezi Washingtonem a Ankarou zajistit americká letadla, jimž Turecko poskytlo základnu v jihotureckém Incirliku. Nemělo by ale jít o bezletovou zónu, o jejíž vznik Turecko dlouhodobě usiluje.

Turecký premiér Ahmet Davutoglu dnes ale zdůraznil, že Ankara ani Washington nehodlají poslat do Sýrie pozemní vojska. Kontrolu nad pásmem podél turecké hranice by měla podle něj převzít umírněná syrská opozice.

Turecko minulý týden zahájilo kromě bojových operací proti Islámskému státu rovněž policejní razie v několika provinciích. Zatčeno bylo podle dnešních zpráv 800 stoupenců radikálů a PKK. Policejní akce dnes pokračovala v Ankaře, kde policisté zatkli 15 lidí napojených na IS. Je mezi nimi 11 cizinců.

Podle zprávy, kterou dnes přinesl turecký deník Cumhuriyet, se úřady v největším tureckém městě Istanbulu v souvislosti se zhoršující se bezpečnostní situací v zemi připravují na možný bombový útok. Ohrožené jsou údajně především stanice metra a místa v okolí policejních služeben.