Turecko přesouvá vojáky k hranicím se Sýrií

Turecko začalo přesouvat některé své jednotky k hranicím se Sýrií

Turecko začalo přesouvat některé své jednotky k hranicím se Sýrií Zdroj: profimedia.cz

Napětí na hranici Turecka se Sýrií se stupňuje. Ankara začala dnes ráno přesouvat své vojenské jednotky včetně protiletadlových střel k dlouhé hranici se Sýrií.

Vláda zprávy místních médií odmítla komentovat. „Mohu potvrdit, že podél hranice v provincii Hatay jsou rozmísťovány jednotky,“ potvrdil ale agentuře Reuters pod podmínkou anonymity vysoký vojenský úředník.

Podle tureckých televizních stanic se směrem k základně nedaleko tábora se syrskými uprchlíky přesunul konvoj 12 vojenských kamionů. Následovala zpráva státní tiskové agentury Anadolu, podle níž se od Středozemního přesunula další kolona, která se později rozdělila do jednotlivých základen podél hranice se Sýrií. Vojáky prý doprovázely policejní jednotky.

Přesuny jednotek následují po úterním prohlášení premiéra Tayyipa Erdogana, že syrští vojáci u společné hranice obou zemí budou považování za bezpečnostní hrozbu a cíl pro turecké jednotky. To by se mohlo týkat Syřanů pronásledujících povstalce směrem k hranicím či hlídkujících syrských vrtulníků a letadel. Damašek o víkendu uvedl, že vojáci zastřelili několik „teroristů“, kteří do země pronikli z Turecka.

Blízkovýchodní analytik David Hartwell ze společnosti IHS Jane's řekl Reuters, že turecké kroky jsou „pragmatickou národní reakcí“ na sestřelení turecké stíhačky. „Damašek dostal první varování. Pochybují o tom, že bude nějaké druhé,“ dodal.

Do Turecka od začátku nepokojů ze Sýrie uprchlo přes 33 tisíc lidí. Na jihovýchodě země u společné hranice má také své základy povstalecká Syrská osvobozenecká armáda (FSA). Její členové ale nevěří, že se Turecko pustí do jakékoli přeshraniční akce bez mezinárodní podpory.

Proti ozbrojenému střetu se Sýrií se staví i veřejnost. Podle průzkumu místního think-tanku EDAM, který proběhl ještě před sestřelením turecké stíhačky, se proti válce staví 41 procent dotázaných, zatímco 15 procent si přeje vytvořen nárazníkové zóny na syrském území. Intervenci podporuje necelých 12 procent obyvatel a jen osm procent souhlasí s tureckou podporou FSA.

V sobotu by v Ženevě o osudu syrského diktátora Bašára Asada měli jednat členové Rady bezpečnosti OSN. Podle informací deníku Financial Times Deutschland Rusko a už nebude trvat na zachování současného syrského režimu.