Turecko přestává váhat. Tamní vláda chce udeřit proti islamistům

Turecká armáda (ilustrační foto)

Turecká armáda (ilustrační foto) Zdroj: sekuritaci.cz

Turecko se pomalu chystá k úderu proti extremistům z organizace Islámský stát (IS), působícím v Sýrii a v Iráku. Vláda se chystá požádat v úterý parlament o povolení k zásahu. Armáda dnes mezitím posílila pozice na hranicích poté, co v posledních 24 hodinách dopadlo na turecké území ze syrské strany několik granátů, z nichž jeden zranil tři lidi.

Předseda tureckého parlamentu Cemil Ciçek v televizi NTV upřesnil, že poslanci by o příslušných návrzích měli začít jednat ve čtvrtek. První má obnovit armádě povolení na dobu jednoho roku, aby operovala na území severního Iráku. V minulosti již takovou možnost dostala a mohla udeřit na pozice povstaleckých Kurdů. Nově má dojít i na povolení útoku i v Sýrii, odkud vzhledem k postupu islamistů prchají nyní do Turecka desetitisíce Kurdů.

Armáda dnes posílila pozice u hraničního přechodu Mursitpinar, kam přemístila po incidentu s dopadajícími granáty zhruba desítku tanků a obrněných transportérů. Nedaleko odtud pokračují boje o kurdské město Kobani na severu Sýrie, které bojovníci IS téměř obklíčili. Pozice islamistů ostřelují bojová letadla USA a jejich spojenců, především z arabských zemí. Situaci na bojišti to ale dosud zřejmě příliš neovlivnilo.

Turci zatím čelili kritice: za neochotu i údajnou spolupráci s IS

Turky dlouhodobě kritizují zejména Spojené státy, podle nichž Ankara neprojevila příliš ochoty zapojit se do nejnovější koalice proti IS poté, co islamisté uřízli hlavu dvěma Američanům a jednomu Britovi. Turecko to zdůvodňovalo potřebou chránit skoro pět desítek tureckých rukojmích zajatých islamisty v severoiráckém Mosulu. Před několika dny se Ankaře ale podařilo docílit jejich propuštění.

Turecko je rovněž obviňováno, že příliš pomohlo právě islamistům v jejich boji proti syrskému režimu Bašára Asada a považovalo to zřejmě za nejnadějnější prostředek Asadova svržení.

Erdogan: Turecko už nemůže stát stranou

I tu je ale patrný obrat poté, co dnes turecký prezident Recep Tayyip Erdogan IS ostře zkritizoval s tím, že s pravým islámem nic společného nemají. „Naše náboženství je náboženstvím míru,“ prohlásil. V neděli pak prohlásil, že Turecko nemůže stát mimo tento konflikt.

Vzhledem k tomu, že Erdoganova vládní Strana spravedlnosti a rozvoje (AKP) ovládá parlament, dá se předpokládat, že vládní návrh poslanci schválí.

Turecko je nuceno k aktivitě i proto, že je pod tlakem migrační vlny, která ze Sýrie započala už před třemi roky po vypuknutí občanské války. Na jeho území našlo útočiště více než 1,5 milionu Syřanů a za poslední dva týdny jej zaplavila další vlna nejméně 160 tisíc syrských Kurdů prchajících před islamisty.