Turecku hrozí kvůli Islámskému státu konflikt s Kurdy

Turecká armáda hlídkuje u města Kobani (11. října 2014)

Turecká armáda hlídkuje u města Kobani (11. října 2014) Zdroj: CTK

Boje o Kobani (11. října 2014)
Boje o Kobani (11. října 2014)
Boje o Kobani (11. října 2014)
Turecká armáda hlídkuje u města Kobani
Boje o syrské město Kobani se šíří do těsné blízkosti Turecka
12
Fotogalerie
Kurdové tvrdí, že znovu ovládli strategický vrch nedaleko syrského Kobani, obléhaného Islámským státem (IS). Pomohly jim letecké údery USA a jejich spojenců. K napětí v regionu však včera přispěly informace, že turecká armáda o víkendu bombardovala pozice Strany kurdských pracujících (PKK).

Turečtí Kurdové se bouří proti neochotě Ankary podpořit obránce Kobani, protesty přerostly v násilnosti. Uplynulý týden během nich zemřelo přinejmenším 35 lidí. V neděli podle listu Hürriyet turecká letadla způsobila velké škody PKK, jež je v zemi mimo zákon. Bombardování údajně předcházely třídenní útoky Kurdů na vojenskou základnu. Letecký útok je prvním takovým zásahem vlády od zahájení mírových rozhovorů s patnáctimilionovou menšinou přede dvěma lety.

Galerie: Boje o Kobani trvají už několik týdnů

Premiér Ahmet Davutoglu včera zdůraznil, že úřady nebudou tolerovat žádné provokace, jak protesty nazývá. „Zaručujeme veřejný pořádek v Turecku. Za každé zničené (zásahové vozidlo) TOMA koupíme pět deset nových,“ podotkl. PKK uvedla, že Turecko porušilo dohodnuté příměří. Její vězněný zakladatel Abdullah Ocalan už minulý týden varoval, že jednání mohou skončit. Očekává se, že dnes vydá v reakci na útoky konečné stanovisko.

Turecký kabinet také zopakoval, že nemá v úmyslu pouštět se na vlastní pěst do „syrského dobrodružství“. Ankara navíc už v pondělí popřela zvěsti, že Američanům v boji proti islamistům poskytne letecké základny. Washington tak projevuje stále větší frustraci nad postupem eurasijského člena NATO.

Prezident kurdské samosprávy v Iráku Masúd Barzání ale sdělil, že Turecko už v srpnu autonomii tajně poslalo zbraně proti IS, i když ne tolik, co čekala. Dodal, že jej s Ankarou pojí přátelství a nemá žádné důkazy o její podpoře IS. Kurdistán také uvedl, že poslal vojenský materiál obhájcům Kobani. Podle nich ale zbraně nedorazily a uvízly na cestě.

Šíité se mstili sunnitům
Amnesty International tvrdí, že irácké šíitské milice v uplynulých měsících unášely a zabíjely sunnitské civilisty. Podle všeho mělo jít o odplatu za zvěrstva páchaná Islámským státem, ve kterém jsou sdruženi sunnitští radikálové. Organizace navíc podotýká, že milice byly podporovány a vyzbrojovány iráckou armádou a těšily se beztrestnosti. Předseda vlády Hajdar Abádí, který nastoupil minulý měsíc, připustil, že v minulosti došlo k přehmatům. Zdůraznil, že chce být premiérem všech skupin společnosti.