Tusk: EU by kvůli situaci v syrské Halabu mohla sáhnout i k sankcím

Halab (Aleppo)

Halab (Aleppo) Zdroj: reuters

Halab (Aleppo)
Halab (Aleppo)
Halab (Aleppo)
Halab (Aleppo)
Halab
19
Fotogalerie

Evropská unie si musí kvůli situaci okolo syrského Halabu nechat otevřené všechny varianty, včetně možnosti uvalení sankcí. Při příchodu na summit EU v Bruselu to řekl předseda Evropské rady Donald Tusk. Připomněl, že premiéři a prezidenti unijní osmadvacítky budou večer hovořit o vztazích s Ruskem a tato debata by bez zmínky o útocích na civilisty a nemocnice v Halabu byla složitá, či skoro nemožná.

"Dnešek není o rozhodnutí," upozornil ale také Tusk. Návrh závěrů summitu, který má k dispozici, zmiňuje, že unie zvažuje "všechny možnosti, včetně dalších restriktivních opatření cílených na jednotlivce a právnické osoby podporující (syrský) režim", pokud budou dál trvat nynější "hrůzy". EU už od roku 2011 uvalila kvůli syrské občanské válce sankce na asi 200 osob a několik desítek organizací.

 

Německá kancléřka Angela Merkelová při příchodu do budovy Rady EU označila ruské bombardování severosyrského Halabu za "zcela nelidské". Vyzvala k tomu, aby bojující strany uzavřely příměří na dostatečně dlouho dobu, aby bylo možné dopravit civilistům v obléhaném městě humanitární pomoc.

 

Návrh závěrů nynějšího summitu také jednoznačným způsobem odsuzuje útoky režimu prezidenta Bašara Asada a jeho spojenců, především Ruska. Text žádá ukončení násilí a rychlé kroky k zajištění humanitárního přístupu do Halabu a dalších částí země zničené dlouholetou válkou.

 

 

Také britská ministerská předsedkyně Theresa Mayová, pro kterou je dnešní unijní summit premiérou, vyzvala při příchodu v souvislosti s děním v Sýrii k jednotnému a tvrdému postupu EU vůči Rusku.