Tusk je pod tlakem kvůli krachu fondu

Donald Tusk

Donald Tusk Zdroj: profimedia.cz

Kauza zkrachovalého polského investičního fondu Amber Gold se stává stále více politickou záležitostí, nepříjemnou pro premiéra Donalda Tuska. Jeho propojení s případem prostřednictvím syna Michala využila opoziční strana Právo a spravedlnost (PiS). Chce přesně vědět, jaké informace předseda vlády v květnu o činnosti fondu obdržel od tajné služby a co s nimi udělal. Strana se kvůli tomu obrátila na prokuraturu s oznámením, že Tusk mohl porušit zákon.

Gdaňský Amber Gold zkrachoval v polovině srpna a zanechal za sebou tisíce poškozených. Podle obvinění prokuratury fond fungoval na principu pyramidové hry. Peníze od nových klientů údajně neinvestoval do zlata, jak sliboval, ale vyplácel je starším vkladatelům.

Média hovoří přinejmenším o skandálu desetiletí. Pád fondu provází ostrá kritika úřadů za pasivitu. Upozornění o tom, že Amber Gold je podezřelý a působí bez licence, měla od roku 2009. Generální prokurátor Andrzej Seremet kvůli pochybení žádá odvolání šéfky prokuratury příslušné gdaňské městské části, informovala v pátek polská média.

Čtěte také:

Skandál v Polsku: zkrachoval fond, fungoval asi jako pyramida

Poláci postaví první jadernou elektrárnu

Žalobce za ignorování opakovaných varování komise pro finanční dohled odsoudil už dříve premiér. „Musíme se podívat na tyto instituce a musíme podniknout rozhodné kroky k pokárání lidí, kteří selhali při výkonu své práce,“ řekl Tusk v Sejmu. Jenže samotný premiér čelí výpadům opozice kvůli roli svého syna, jenž radil v oblasti public relations letecké společnosti OLT Express, kterou fond vlastnil. Firma nedávno rovněž ohlásila bankrot. V době svého angažmá u aerolinií Tusk mladší pracoval také pro gdaňské letiště, takže nyní čelí nařčením ze střetu zájmu. Šéf firmy Amber Gold Marcin Plichta, jenž je nyní ve vazbě, dokonce tvrdí, že aerolinie OLT Express od Tuska juniora získaly některá obchodní tajemství letiště.

Syn předsedy vlády toto obvinění odmítá. Médiím přiznal, že ho otec před společností Amber Gold a Plichtou v červnu varoval. Jeho prohlášení společně s výpovědí ministra vnitra Jacka Cichockého v Sejmu vrhá podezření na premiéra, že měl o pochybné činnosti fondu informace od tajné služby, ale poskytl je jen potomkovi, nikoli veřejnosti.

Předseda PiS Jarosław Kaczyński proto vytrvale požaduje, aby na prošetření kauzy dohlédla speciální parlamentní komise. To si však vláda nepřeje. „Je zcela jasné, že by komise měla existovat, a ti, kteří jsou proti, jednoduše připouštějí vinu,“ zdůraznil Kaczyński. Tuskova Občanská platforma však tvrdí, že náležitým místem pro vyřešení kauzy je v tomto stadiu soud. Výbor Sejmu by měl každopádně tento týden dostat o záležitosti podrobné informace od šéfů tajných služeb.

Média se podivovala také tomu, že trvalo poměrně dlouho, než byl Plichta vzat do vazby. Případ tak vzbudil rozsáhlé diskuze nejen o selhání jednotlivců, ale také o nutnosti celkových změn v polské justici. Padají návrhy na posílení role generálního prokurátora a jeho dohledu nad řadovými žalobci.

Šéf fondu měl problémy se zákonem už dřív

Investiční fond Amber Gold, vedený 28letým absolventem střední školy ekonomického zaměření Marcinem Plichtou, své klienty lákal na slib vysokých zisků z investic do zlata. Lidé věřili, že se jim investice zhodnotí až čtrnácti procenty. Po třech letech svých operací fond ohlásil bankrot. Plichta čelí obvinění ze sedmi trestných činů včetně zpronevěry a praní špinavých peněz. Hrozí mu až patnáct let vězení.

Podle nejnovějších informací se přihlásilo už téměř šest tisíc lidí, kteří se domáhají více než 290 milionů zlotých. Očekává se přitom, že počet ještě vzroste. Právníci odhadují, že by poškození mohli dostat zpět čtvrtinu až třetinu investic. Paradoxní je, že Plichta měl podle některých zdrojů už v letech 2005 až 2010 devětkrát problémy se zákonem, například kvůli poskytování falešných informací. Vždy ale vyvázl s podmínkou. Poláci se nyní ptají, jak je možné, že přes tyto delikty mohl zakládat další společnosti.