Tusk: Turecko musí přispět k zastavení migrační vlny

Recep Tayyip Erdogan, Donald Tusk

Recep Tayyip Erdogan, Donald Tusk Zdroj: ctk

Evropská unie je ochotna při jednáních s Ankarou hovořit o všech tématech, včetně možné nárazníkové zóny v Sýrii. Po jednání s tureckém prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem to v Bruselu řekl šéf schůzek členských zemí EU Donald Tusk. Zdůraznil ale zároveň, že je nepřijatelná situace, kdy přes Turecko do unie míří statisíce uprchlíků. Ankara podle Tuska musí k zastavení migrační vlny přispět.

Erdogan kromě jiného před novináři bránil silový postup své země vůči straně syrských Kurdů, jejíž název zní Strana demokratické unie (PYD), a radikální turecké Straně kurdských pracujících (PKK). Jsou to podle něj teroristické organizace a nelze je legitimizovat jen proto, že právě bojují s jinou teroristickou organizací, kterou je Islámský stát (IS). „Neexistují dobří a špatní teroristé,“ míní turecký prezident.

Erdogan ve svém vystoupení před novináři připomněl Evropské unii, že v Turecku je nyní skoro 2,5 milionu migrantů, z nich 2,2 milionu přišlo ze Sýrie. Turecko ale podle svého prezidenta „politiku otevřených dveří všem potřebným bez rozdílu“ měnit nehodlá, na jejich podporu utratilo zatím 7,8 miliardy dolarů (asi 190 miliard korun). „Lidi, kteří do Turecka přišli, jsme nikdy do jiných zemí neposílali,“ podotkl Erdogan. Od počátku roku turecká pobřežní stráž podle něj zachránila z moře na 60 tisíc lidí.

Turecký prezident uvedl, že jeho země zátěž nesla jménem světového společenství a je otevřena další spolupráci v této oblasti.

Podle Tuska je nesporné, že Evropa musí své hranice lépe střežit, očekává ale, že také Turecko splní svůj díl. „Situace, kdy přes Turecko prchají do Evropy stovky tisíc lidí, musí skončit. A nemůžeme to udělat sami, potřebujeme k tomu tureckou stranu,“ podotkl Tusk.

Změní drastický snímek postoj Evropy k migrantům? ptají se britská média