Tusk: Z jednání o brexitu musí vyplynout, že členství v EU je dobrá věc

Donald Tusk

Donald Tusk Zdroj: ctk

Předseda Evropské rady Donald Tusk dal najevo, že o budoucím britském odchodu z Evropské unie je třeba jednat s chladnou hlavou, ale nekompromisně. Z vyjednávání musí podle něho "beze vší pochybnosti vyplynout, že je dobré být členem EU". Tusk se tak vyjádřil v dnešní pozvánce adresované účastníkům nadcházejícího neformálního summitu EU v Bratislavě, kde se v pátek sejdou představitelé všech unijních zemí s výjimkou Británie.

Tusk upozornil, že příslušná pasáž smlouvy o EU týkající se případného opuštění organizace chrání unijní zájmy. Cílem při budoucích jednáních s Londýnem by mělo být vytvoření co nejlepších vztahů s Británií, ale je nutné i důsledně trvat na zachování „rovnováhy práv a povinností“.

„Učiníme-li to tak, nebude existovat žádný prostor k pochybnostem o tom, že být členem unie je dobrá věc,“ uvedl Tusk.

Nová britská vláda ještě před zahájením jednání o odchodu z EU dala najevo, že bude chtít prosadit omezení dosavadního volného pohybu osob mezi oběma stranami. Brusel reagoval varováním, že Británie tak přijde o přístup na volný trh EU.

„Bylo by fatální chybou předpokládat, že negativní výsledek britského (červnového) referenda (o setrvání země v EU) představuje specificky britský problém,“ dodal šéf Evropské rady. Podle něho je pravda, že probrexitová kampaň byla „plná falešných argumentů a nepřijatelných zobecnění“.

Je však také podle něho pravda, že hlasování bylo „zoufalým pokusem odpovědět na otázky, které miliony Evropanů pokládají sami sobě každý den, otázky týkající se podstaty politiky“. Evropští občané si podle Tuska kladou i „otázky týkající se záruk bezpečnosti jich samých a jejich zemí, ochrany jejich zájmů, kulturního dědictví a způsobu života“.

„To jsou otázky, kterým bychom museli čelit, i kdyby Britové hlasovali pro setrvání v EU,“ uvedl také Tusk. Pokračovat po brexitu, jako by se nic nestalo, není podle něj možné.