Ukrajinská armáda začala stahovat těžké zbraně

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Ukrajinská armáda oznámila, že po potřebném dodržování příměří i ze strany povstalců zahájila stahování těžkých zbraní z frontové linie. Zpravodajové agentur konkrétně zaznamenali přesun děl ráže 100 milimetrů z pozic u města Artemivsk, které leží asi 55 kilometrů severně od Doněcka, který je jednou z hlavních bašt proruských separatistů. Rebelové tvrdili už v předchozích dnech, že se stahováním těžkých zbraní začali.

Generální štáb ukrajinské armády vydal prohlášení, v němž uvedl, že „Ukrajina dnes začíná se stahováním děl ráže 100 milimetrů“ od linie dotyku s protivníkem v Donbasu. Jde podle něj o první krok ke stažení všech těžkých zbraní a operace se má uskutečnit pod dohledem pozorovatelů Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). Avšak štáb si vyhradil tyto záměry pozměnit, pokud se povstalci pokusí na ukrajinské pozice zaútočit.

Šéf tiskového střediska protipovstalecké operace Oleksandr Motuzjanyk podle agentury Ukrinform upřesnil, že během dneška se mají především odsunout nejméně 25 kilometrů od stanovené hranice protitankové kanóny ráže 100 milimetrů MT-12.

Další mluvčí operace Anatolij Stelmach podle agentury AFP dodal, že tato první etapa, stahování děl, potrvá 24 hodin, a po ní bude následovat odsun raketometů Grad a další těžké výzbroje.

Na frontě klid

Stelmach už dopoledne v televizi sdělil, že ukrajinské síly od půlnoci nezaznamenaly na frontě s proruskými separatisty na východě Ukrajiny žádné porušení klidu zbraní. Mluvčí armády Andrij Lysenko později upřesnil, že za uplynulých 24 hodin žádný z ukrajinských vojáků nezahynul, jen čtyři utrpěli zranění. Jde o druhý den za sebou bez padlých na ukrajinské straně a armádní velení na základě toho dalo pokyn k zahájení odsunu těžkých zbraní.

Vzbouřenci ohlásili stahování svých děl už v úterý. Tvrdili přitom, že tak činí přes opakující se útoky ukrajinské armády. Zpravodajové agentury AP viděli odjezd nejméně šesti samohybných děl rebelů od frontové linie blízko obce Olenivka, která leží jižně od Doněcka.

OBSE má v oblasti stovky pozorovatelů, kteří o postupu stahování děl, raketometů, tanků a dalších obrněných vozidel chtějí informovat později. Poukazují přitom na to, že k účinné kontrole tohoto bodu minských dohod potřebují znát i přesné trasy přesunu a cílová místa. Až dosud Kyjev tvrdil, že nemůže začít stahovat z fronty těžké zbraně, protože povstalci porušují příměří dojednané v Minsku.

Děla ráže 100 milimetrů mají podle minské dohody obě strany stáhnout z fronty do takové vzdálenosti, aby vznikla „bezpečná zóna“ o šíři nejméně 50 kilometrů. U zbraní větší ráže má tato vzdálenost být ještě větší, v případě raketometů typu Tornado, Uragan a Smerč či taktických raket Točka má jít o 140 kilometrů. Armáda má stahovat své zbraně od současné frontové linie, separatisté od linie z 19. září. Stažení těžkých zbraní z fronty by mělo být dokončeno do 14 dnů.

Lavrov kritizuje ukrajinské vyčkávání

Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov označil za „nereálné“ a „směšné“ tvrzení Kyjeva, že se stahováním těžkých zbraní bude moci začít až poté, co klid zbraní vydrží den či dva. „Všichni dobře víme, že ideální příměří, ideální klid zbraní nebývá,“ řekl ministr a varoval, že riziko incidentů bude neúměrně vysoké, dokud nezačne stahování těžkých zbraní z fronty.

Lavrov také vyčetl Západu, že výhrůžky nových sankcí proti Rusku mají jen odpoutat pozornost od plnění minských dohod. Současně upozornil, že i pozorovatelé OBSE zaznamenali výrazný pokles intenzity přestřelek v Donbasu, což podle něj dokazuje, že příměří přece jen přináší výsledky.

USA nečekají dlouhé příměří

Nicméně šéf amerických tajných služeb James Clapper v branném výboru Senátu upozornil, že příměří by nemuselo mít dlouhého trvání. Rusko by si totiž přes separatistické oblasti na východě Ukrajiny rádo zajistilo pozemní koridor ke Krymu, a to nejlépe i se strategicky důležitým přístavem Mariupolem. Bezprostřední útok na toto město podle Clappera sice nehrozí, ale na jaře by se povstalci o něj mohli pokusit.

Konflikt na východě Ukrajiny mezi proruskými separatisty a ukrajinskými vládními silami si od loňského dubna vyžádal na 5800 mrtvých.