Ukrajinské volby ovládl oligarcha Porošenko, zřejmě zvítězil v prvním kole

Petro Porošenko

Petro Porošenko Zdroj: ctk/ap

Ukrajina volí prezidenta
Ukrajina volí prezidenta
Ukrajina volí prezidenta. Volby provázejí bezpečnostní opatření.
Ukrajina volí prezidenta
Volební místnosti na východě Ukrajiny často zejí prázdnotou
6
Fotogalerie
Nástupcem sesazeného ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče se už po prvním kole voleb stane „čokoládový král“ Petro Porošenko. Vyplývá to z předběžných výsledků. Na východě země volby blokovaly akce separatistů. V některých městech se hlasování nekonalo vůbec, členové mnoha volebních komisí se svých funkcí vzdávali, ostatní jen obtížně překonávali organizační problémy.

Petro Porošenko ovládal už předvolební průzkumy, podle předběžného průzkumu provedeného u hlasovacích místností získal v dnešním hlasování 55,9 procenta hlasů a získal prezidentský úřad už v prvním kole. Expremiérka Julija Tymošenková se umístila druhá s 12,9 procenta hlasů. Jak uvedla ústřední volební komise, účast překonala 40 procent.

Sám Porošenko se po vyhlášení průběžných výsledků označil za vítěze voleb. „Volby skončily v prvním kole a země má nového prezidenta,“ prohlásil oligarcha na tiskové konferenci.

Volební místnosti se otevřely v 7:00 našeho času a hlasování mělo skončit v 19:00. Volební komise se ale rozhodla prodloužit hlasování v Kyjevě, protože se před volebními místnostmi stále tvoří dlouhé fronty. Podle českého senátora Jaromíra Štětiny (TOP 09), který v Kyjevě a Kyjevské oblasti sleduje volby jako pozorovatel Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě, je rozhodnutí volební komise rozumné. V Kyjevě čekali voliči v dlouhých frontách, nezřídka v nich stály i stovky lidí, řekl senátor.

Favoritem je Porošenko, za ním Tymošenková a Tihipko
Ukrajinci volili hlavu státu naposledy v roce 2010. Tehdejší prezident Viktor Juščenko se nedostal ani do druhého kola. Postoupila prozápadní kandidátka Julija Tymošenková a proruský Viktor Janukovyč. Janukovyč nakonec Tymošenkovou porazil o tři procenta hlasů (získal téměř 49 procent).
Nyní má podle průzkumů největší šance nezávislý kandidát – oligarcha Petro Porošenko. Podle průzkumů agentury SOCIS a kyjevského Mezinárodního sociologického ústavu by mohl získat hlasy od třetiny voličů. Tymošenková by podle průzkumu získala kolem 6,5 procenta. Za ní by se s 5,8 procenty umístil Serhij Tihipko, kdysi jedna z hlavních postav proruské Strany regionů svrženého prezidenta Viktora Janukovyče.

Bojkot voleb na východě země

Podle informací z webových stránek gubernátora Doněcké oblasti se hlasování fakticky nekonalo ve správním středisku Doněcku, ale ve venkovských okrscích byla situace o něco lepší. Podle neoficiálních informací se v Doněcké oblasti otevřela zhruba třetina volebních místností, podle ukrajinských volebních komisařů v oblasti fungovalo dopoledne jen 426 z celkového počtu 2430 volebních okrsků.

V milionovém Doněcku se volební místnosti vůbec neotevřely, ráno se v jednom z doněckých průmyslových obvodů volební komise pokusila zahájit práci, během deseti minut po otevření ale její kanceláře zavřeli maskovaní ozbrojenci (viz tweet).

Žádná hlasovací místnost nebyla otevřena v doněckých školách, prostory pro volby nebyly podle místních novinářů většinou ani označeny. Mnohé volební komise v Doněcké a Luhanské oblasti si stěžují, že neměly k dispozici voličské seznamy ani hlasovací lístky.

V Doněcku a Charkově demonstrovali odpůrci voleb
Několik stovek proruských radikálů dnes v Doněcku a Charkově na východě Ukrajiny přišlo na demonstraci proti pořádání prvního kola prezidentských voleb. Podle ukrajinské televize Espreso se na centrálním charkovském náměstí Svobody shromáždilo několik set lidí, na doněckém Leninově náměstí jich podle ruských médií údajně bylo kolem pěti tisíc. Část z nich se vydala k rezidenci oligarchy Rinata Achmetova, do níž se bezúspěšně pokusila proniknout.

Doněck podle serveru Ostrov kromě násilných akcí radikálů doplácí na akutní nedostatek členů volebních komisí, z nichž mnozí v obavě o vlastní bezpečnost „dezertovali“. Při obsazování hlasovacích místností se členové volebních komisí často stávali terčem fyzických útoků, výhrůžek a týrání.

Internetoví nadšenci prý v Luhansku zorganizovali neformální hlasování online, aby občanům umožnili vyjádřit názor bez obav z nátlaku a násilných útoků proruských radikálů.

Nehlasovalo se ve městě Horlivka, žádné informace o hlasování nejsou z Kramatorska a Slavjanska, hlavních bašt východoukrajinských povstalců. Podle serveru Novosti Donbassa je ale nad očekávání příznivá situace v důležitém přístavním městě Mariupolu, kde údajně fungovalo 202 z 216 volebních okrsků.

V Luhanské oblasti volby blokovali komunisté a Janukovyčovi lidé

Vážně narušen byl volební proces v sousední Luhanské oblasti. Práci tam ráno zahájily údajně jen dvě volební komise ve městech Svatove a Bilovodsk. Podle agentury Unian v deseti luhanských volebních obvodech volby neblokovali ozbrojení radikálové „Luhanské lidové republiky“, ale funkcionáři komunistické strany a Strany regionů svrženého prezidenta Viktora Janukovyče.

Podle televize Espreso v Oděse a Chersonu na jihu Ukrajiny policie odvrátila žhářské útoky na dvě volební místnosti. V Mykolajivě musela policie jednu volební místnost vyklidit kvůli výhrůžnému telefonátu o uložení bomby.

Putin nakonec obrátil a bude výsledek respektovat
Rusko oficiálně na Ukrajinu své pozorovatele nevyšle. Do země se ale prý chystá na 800 ruských pozorovatelů, kteří budou zastupovat nevládní organizace. Moskva ukrajinské politiky vzešlé z nepokojů dlouhodobě zpochybňuje. Za prezidenta i nadále považuje Janukovyče. Putin ale několik dní před volbami obrátil, že volbu ukrajinského lidu bude respektovat, třebaže by sám upřednostnil nejdříve referendum o ústavě.

Vyřazena z hlasování celkově byla podstatná část z víc než čtyř milionů voličů východoukrajinského Donbasu. Na Ukrajině má volební právo celkem 35 milionů lidí. Podle odhadů médií se možná až desetina z nich neměla mít možnost do voleb zapojit.

Podle názoru ukrajinské vlády i vedení Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě ale bojkot hlasování na východě země platnost volebního aktu neovlivní. Rusko navzdory výhradám hodlá výsledky respektovat.

Hlavní postavy voleb
Petro PorošenkoPetro Porošenko | Michal Jozefaciuk, Senat Rzeczypospolitej PolskiejPetro Porošenko (nezávislý) je jasným favoritem voleb. Za prezidenta Viktora Juščenka byl vládním šéfem diplomacie, za éry Janukovyče se přesunul do hospodářství. Jako jeden z mála oligarchů otevřeně podporoval protestní hnutí v Kyjevě. Přečtěte si jeho profil.
Julija TymošenkováJulija Tymošenková | ctkJulija Tymošenková (Vlast) je někdejší představitelka opozice z dob oranžové revoluce, v nedávné době ještě vězněná disidentka, jejíž odsouzení bylo často kritizováno jako politicky motivované. Pro velkou část země ovšem bude nepřijatelná kvůli kritice Putinova režimu.
Michail DobkinMichail Dobkin | KyivPost.comMichail Dobkin (Strana regionů) je radikál a stoupenec Janukovyčova režimu. V současné době ho čeká soud kvůli obvinění ze separatismu a ohrožování ústavního pořádku. Na jihu a východě země má ovšem Dobkin své podporovatele, a to nejenom v „domovském“ Charkově“, ale i v Doněcku a Luhansku.
Oleh ŤahnybokOleh Ťahnybok | CTKOleh Ťahnybok (Svoboda) je jeden z hlavních vůdců opozice. Lídr silně nacionalistické strany volí často ostrá slova. On i jeho strana se ostře vymezují vůči komunistické historii Ukrajiny a otevřeně vystupují proti vlivu Ruska.
Dmytro Jaroš (nezávislý) patří k nejradikálnějším tvářím na ukrajinské politické scéně. Je vůdcem nepočetné, ale v ulicích o to výraznější organizace Pravý sektor. V současné doby zastává funkci tajemníka Rady bezpečnosti a obrany. Přečtěte si jeho profil.
Serhij Tihipko býval kdysi jednou z hlavních postav proruské Strany regionů svrženého prezidenta Viktora Janukovyče. Má za sebou bohatou kariéru. V roce 2010 se stal vicepremiérem. V 90. letech působil v bankovnictví, později dělal poradce tehdejšímu prezidentovi Leonidu Kučmovi, v letech 1999 a 2000 zastával funkci ministra hospodářství, v letech 2002-2004 guvernér centrální banky.Z proruské Strany regionů byl nakonec vyloučen, protože ve vnitropolitickém konfliktu zastával kompromisní stanoviska.