Ukrajinští aktivisté: Zemanova slova nás znepokojují

Prezident Miloš Zeman

Prezident Miloš Zeman Zdroj: CTK

Poprvé se potkali v nemocnici v Kyjevě. Vasyl tam ležel těžce zraněný, zasažený odstřelovačem během protestů na Majdanu loni v únoru. Serhijovi, na Ukrajině populární televizní hvězdě, se zase podařilo vybrat peníze na svých představeních a od známých, a tak je rozděloval potřebným.

Od osudných událostí uplynul rok a oba Ukrajinci i přes dramatický vývoj v zemi stále věří, že bude lépe. „Že budou na Majdanu zabíjet vlastní lidi, navíc neozbrojené? To nikoho z nás nikdy nenapadlo,“ uvedl moderátor a komik Serhij Prytula.

Osmadvacetiletý Vasyl Halamaj si pamatuje všechno, co se během demonstrací stalo. „Někteří známí dokonce objevili video přesně z toho okamžiku, kdy mě zasáhl odstřelovač, ty tři sekundy, normálně jdu, pak rána a já se hroutím. Opravdu děsivé video,“ vypráví Vasyl. Stalo se to v ulici Instytutska nedaleko metra Chresčatyk. „Před pár dny to byl rok, tak jsme znovu šli na Majdan. Cítil jsem takovou silnou bolest uvnitř, ale když jsem viděl všechny ty lidi, kteří nám tehdy pomáhali, přátele, dobrovolníky, lékaře, bylo to, jako kdybych viděl svou velkou rodinu,“ dodává.

Záchrana v Praze

Oba Ukrajinci vystoupili tento týden v Praze v debatě nazvané Rok bez Janukovyče, kterou pořádala Knihovna Václava Havla společně s hnutím Pražský Majdan. Vasyl ale rozhodně nebyl v České republice poprvé. Postřelili ho do kyčle, již na Ukrajině absolvoval několik operací a dokonce hrozilo, že o nohu přijde.

Nakonec se ji ale podařilo zachránit. „Zůstal jsem naživu, byl jsem na tom ale velmi špatně, lékaři mě poslali do České republiky, do Prahy, a tak jsem ležel ve vojenské nemocnici ve Střešovicích,“ popisuje ukrajinský aktivista, který loni na podzim aktivně vstoupil do místní politiky ve Lvově. V Česku se léčil čtyři měsíce.

I život třiatřicetiletého Serhije Prytuly se za poslední rok změnil. „Změna nastala v souvislosti s mou zábavnou show, se kterou objíždím zemi. Po každém představení vždy rozděluji peníze pro zaměstnance, platím hotely, dopravu a zbytek jsem utrácel nejdříve pro Majdan a nyní pro naše vojáky bojující s Rusy na východě Ukrajiny,“ říká Serhij.

Neprůstřelné vesty pro sestry

Vypráví, jak když tehdy před rokem začali v Kyjevě zabíjet lidi, zavolal svému kamarádovi do USA (milionáři ukrajinského původu) a poprosil ho o peníze. Získal 30 tisíc dolarů a nakoupil neprůstřelné vesty pro zdravotní sestry na Majdanu a další potřebné věci. Co mu zbylo, rozdal mezi zraněné. „Chodil jsem po nemocnici a ptal se na ty, kteří potřebují pomoc. Tehdy mě zavedli do pokoje, kde ležel Vasyl a byl to šok. Byl připojený na všechny ty přístroje, které ho udržovaly při životě. Dal jsem nějaké peníze jeho sestře, utekl z toho pokoje ven a začal brečet,“ říká Serhij.

Vasyl si ho ale vyžádal zpátky a byl nadšený, že se setkává s celebritou. „Říkal mi, že je to vlastně fajn, že ho postřelili, protože tak měl možnost se se mnou seznámit. Byl to takový zvláštní humor. V tu chvíli to nebylo vůbec zábavné, ale zároveň jsem tehdy pochopil, že naše země to přežije a všechno bude zase dobré, když máme lidi jako je Vasyl,“ dodává komik.

Humor jako terapie

Během loňských revolučních událostí svou show na pár měsíců přerušil. V dubnu zkusil udělat pár představení ve Lvově, jestli přijdou lidi a během chvíle byly všechny lístky vyprodané, takže ještě museli do sálu přidávat další židle. Nyní je ale jeho země ve válce, mají tak Ukrajinci vůbec náladu na vtipy? „Lidé jsou každý den zaplaveni jen špatnými zprávami, je válka, stále někdo umírá a být v této atmosféře neustále, zešíleli byste z toho,“ říká Serhij. „Takže když jedu do nějakého města či vesnice a udělám tam představení, lidé na pár hodin zapomenou na své problémy. Je to taková terapie,“ dodává.

Ale představit si, že Rusové vezmou zbraně a tanky a přijdou do mé země a budou zabíjet naše lidi? Co se to děje v hlavě pana Putina? Nerozumím tomu

Navíc jak doplňuje, všechno dělá pro dobrou věc. Všechny peníze, které vydělal za představení, používá pro ukrajinské vojáky. „Už jsem nakoupil spoustu věcí, co vojáci potřebují, přístroje pro noční vidění, munici, helmy, různé léky, auta, autobusy,“ vyjmenovává.

Oba Ukrajinci se shodují, že v minulosti nikdo v jejich zemi nijak nerozděloval lidi na ty ze západu a ty z východu, na ty rusky mluvící a ukrajinsky mluvící. Jediným, kdo se o to vždycky snažil, byli politici, aby získali voliče. „A pak přišlo to zklamání. Ukrajinci a Rusové byli dlouhou dobu jako bratři, oni se tedy vždy považovali za staršího bratra a nás brali jako toho mladšího. Ale představit si, že Rusové vezmou zbraně a tanky a přijdou do mé země a budou zabíjet naše lidi? Co se to děje v hlavě pana Putina? Nerozumím tomu,“ říká Serhij. „Nyní prožíváme obtížnou dobu, ale já i Vasyl jsme optimisté. Bude lépe, ale chce to čas,“ dodává.

„Musíme bojovat, ale nejen ve válce, ale také v ekonomice, politice, v celé společnosti a na všech frontách,“ doplňuje ho Vasyl. Kdy válka skončí? Podle Serhije tehdy, až se začnou správně chovat všechny země, které podepsaly Budapešťské memorandum z roku 1994. Ze západních zemí tedy USA a Británie. „Tehdy se podepsalo, že Ukrajina je nezávislá země a že nikdo nemůže měnit naše hranice. Ale co dělá Rusko? A ostatní? Říkají jen: Jsme opravdu znepokojeni, obáváme se vyhrocení situace. Ale to nestačí!“ dodává.

Češi mají krátkou paměť

V této souvislosti oba Ukrajinci zmiňují, jak je znepokojují prohlášení některých evropských politiků, zejména českého prezidenta Miloše Zemana. „On říkal, že na Ukrajině nejsou ruští vojáci? Vždyť jste v NATO a tamní generálové mají důkazy o pohybu ruských vojsk. Já tomu všemu rozumím, rozumím, že potřebujete ruský plyn, ale když budete dělat politiku tímto způsobem, tak přestaňte mluvit o demokracii a lidských právech,“ říká Serhij Prytula.

Češi mají podle něj velmi krátkou paměť a nejspíš už asi zapomněli, co se dělo ve třicátých letech minulého století s německými vojáky. „Nyní máme na Ukrajině to samé. A jestli si myslíte, že se Putin zastaví na Ukrajině, tak se mýlíte,“ dodává s tím, že nedávno navštívil české Karlovy Vary a marně se tam snažil najít nějaký český nápis, většina jich byla v ruštině.

„Uvědomte si, že ruští vojáci většinou vpadnou do zemí s cílem ochránit rusky mluvící občany, takže by klidně mohli přijít ochránit své lidi do Karlových Varů a pak mi neříkejte, že jsem vám to nepovídal,“ uzavírá.

The Financial Times: Zeman vede válku s českou diplomacií