UNICEF: Dětští uprchlíci čelí ve Francii sexuálnímu zneužívání

Uprchlický tábor v Calais

Uprchlický tábor v Calais Zdroj: CTK

V severní Francii jsou dětští uprchlíci bez doprovodu neustále vystavováni hrozbě sexuálního zneužívání, násilí a nucené práce. Mnozí se tomu podrobují, aby si zajistili pobyt v uprchlických táborech nebo příslib přepravy do Británie. Oznámil to Dětský fond OSN (UNICEF), podle kterého by se francouzské úřady měly více zaměřovat na ochranu těchto dětí.

„Víme, že to je dlouhodobý problém už více než deset let, ale v posledním roce, s nárůstem globální uprchlické krize, je to ještě vážnější a dosahuje to větších extrémů,“ poznamenala Melanie Teffová z britské pobočky UNICEF.

„Vyslechli jsme si smutné příběhy o dívkách, které se nabízejí za pět eur (135 Kč), aby byly sexuálně zneužity, aby se mohly dostat do tábora nebo zaplatit za převoz do Británie,“ řekla Teffová charitativní organizaci Thomson Reuters Foundation.

Třetina uprchlíků

Třetinu z více než 200 tisíc uprchlíků, kteří se letos do začátku června dostali do Evropy přes moře, tvoří děti, uvádějí zdroje OSN. Mnozí pak skončí v provizorních táborech, jako je nechvalně proslulá Džungle blízko francouzského přístavu Calais na severu země.

UNICEF odhaduje, že v současnosti je v sedmi tábořištích na severním pobřeží Francie, včetně Calais a Dunkirku, zhruba 500 dětí bez doprovodu. Od loňského června tábory prošlo asi 2000 dětských uprchlíků.

Oběťmi organizovaného zločinu

Některé děti se UNICEF svěřily, že byly oběťmi zločineckých skupin, které je držely v zajetí a požadovaly po jejich rodinách výkupné. Jiné byly nuceny pracovat v téměř otrockých podmínkách, aby si mohly zaplatit za cestu.

V průměru děti tráví v táborech asi pět měsíců, než se přesunou dál. Někdy se ale zdrží déle, třeba i rok. UNICEF shromáždil od ledna do dubna svědectví 60 dětí ve věku od 11 do 17 let z Afghánistánu, Egypta, Eritreje, Etiopie, Íránu, Iráku, Kuvajtu, Sýrie a Vietnamu, které pobývaly v táborech podél kanálu La Manche.