Unie si vyšlápla na e-cigarety, chce je zařadit mezi léčiva

Evropská unie chce přísnější pravidla pro elektronické cigarety

Evropská unie chce přísnější pravidla pro elektronické cigarety Zdroj: Profimedia

Boj s kouřením se dostává na novou úroveň. Evropský parlament začne zítra projednávat tabákovou směrnici, která poprvé výrazně reguluje výrobu a prodej elektronických cigaret. Ty přitom mnozí považují za méně škodlivou alternativu kouření, jež umožňuje opustit klasické cigarety a tabák a v lepším případě se i vymanit ze škodlivé závislosti.

Poslanci budou hlasovat mimo jiné o tom, že by takzvané e-cigarety měly být zařazeny mezi léčiva. V krajním případě by se tedy neprodávaly v trafice, ale v lékárně.

„Výbor pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin se v případě e-cigaret obává především současného stavu,“ řekl deníku E15 europoslanec a člen tohoto výboru Pavel Poc (ČSSD). „Většina těchto náplní se vyrábí v Číně. Nejde ani o potraviny, ani o potravinové doplňky, na tyto náplně se nevztahuje žádná legislativa, a neexistuje tedy povinnost uvádět jejich složení ani není žádná kontrola nad jejich obsahem.“

V Evropě používá podle dostupných odhadů e-cigarety na sedm milionů lidí. Výrobci by tak zřejmě při uvádění nových typů a variant na trh museli mít mimo jiné souhlas národních farmaceutických kontrolních institucí. To by ale mohlo podle kritiků znamenat nižší dostupnost i vyšší cenu těchto výrobků. Řada kuřáků by zůstala u klasických cigaret a tabáku, takže snaha Evropské komise o snížení míry kouření v unii by se poněkud míjela cílem.

S tím ale Poc nesouhlasí. „Nevidím nic kontraproduktivního na snaze zajistit spotřebitelům alespoň právo na tyto informace,“ podotkl.

elekrtonické cigaretyelekrtonické cigarety | E15

Komise navrhuje dvojí přístup k regulaci elektronických cigaret a jiných výrobků obsahujících nikotin. Výrobky s obsahem nikotinu převyšujícím určitou úroveň – včetně většiny elektronických cigaret nacházejících se nyní na trhu – by měly získat povolení jako léky. Uvádění výrobků s obsahem nikotinu pod touto hranicí na trh by mělo být povoleno s tím, že budou provázena zdravotním varováním.

Proti zařazení e-cigaret mezi léčiva jsou pochopitelně i jejich výrobci. „Naše společnost se dlouhodobě staví za regulaci složení e-liquidů (náplní). Je potřeba, aby státy přistoupily ke kontrole odpovědně, a to zejména z důvodu ochrany spotřebitele před nekvalitními produkty. U všeho je ale třeba postupovat s rozumem. Pokud budou pravidla nastavena nesmyslně, může se mnohonásobně zvýšit cena produktu,“ uvedla jednatelka společnosti vyrábějící e-cigarety V2 CIgs Daniela Benešová.

Čas rozhodnutí: na regulaci tabáku vydělá farma

Kolik stojí přestat kouřit?