USA brání britským muslimům v letech do země, důvody nevysvětlují

Londýnské letiště Gatwick

Londýnské letiště Gatwick Zdroj: Phillip Capper, Flickr.com (CC BY 2.0)

Američtí úředníci zabránili rodině britských muslimů, aby nastoupila do letadla z Londýna do Los Angeles. Nejde přitom o první podobnou událost v posledních týdnech. Případy se bude zabývat i britský premiér David Cameron.

Zaměstnanci amerického ministerstva vnitřní bezpečnosti na londýnském letišti Gatwick nijak nevysvětlili, proč jedenáctičlennou rodinu do letadla nevpustili. Celá rodina přitom před letem získala online povolení k cestě dlouho před odletem plánovaným na 15. prosince, jak požadují zákony USA. „Je to kvůli útokům v Americe – myslí si, že každý muslim představuje riziko,“ řekl listu The Guardian otec rodiny Mohammad Tariq Mahmúd.

Podle Mahmúda mu aerolinky oznámily, že mu nevrátí devět tisíc liber, které zaplatil za letenky. Rodina také musela vrátit vše, co zakoupila v letištních obchodech, než ji bezpečnostní služba vyvedla z letiště. „Nikdy jsem se necítil trapněji. Pracuji tu, mám tu podnik. Přesto se k nám chovali jako k vetřelcům,“ řekl Mahmúd.

Podle britských politiků jsou podobné případy stále častější. Americké úřady přitom britským muslimům důvod zákazu cesty nesdělují. Labouristická poslankyně Stella Creasyová vyzvala premiéra Davida Camerona, aby případy prověřil. Camoronův úřad slíbil, že se tématu bude věnovat.

Iracionální postup

O dva dny později se se stejným odmítnutím, jako Mahmúdova rodina, setkal bristolský imám Ajmal Mansúr, který cestoval do New Yorku. „USA mají právo vydávat i rušit víza – tomu plně rozumím,“ napsal na Facebooku. „To, že nesdělí žádný důvod, ale běžné lidi rozzuří. Jsem ohromen, jak je tento postup iracionální, ale zajímá USA, co si myslím? Neřekl bych,“ dodal.

Zpřísnění postupu amerických úředníků pravděpodobně souvisí s teroristickými útoky v Paříži, při nichž v polovině listopadu zemřelo 130, a střelbou v americkém San Bernardinu, která si vyžádala 14 obětí. Muslimové se podle představitelů místních komunit po útocích stávají stále častěji terčem násilných trestných činů.