USA: Kyberšpionáž je pro Čínu a Rusko zdrojem ekonomického růstu

hackeři

hackeři

Čína a Rusko využívají kybernetickou špionáž ke krádežím amerických technologií, které jim pak pomáhají podpořit hospodářský růst. Ve své zprávě to tvrdí americká Národní rada pro kontrašpionáž. Pokud bude takový vývoj pokračovat, může to podle rady ohrozit prosperitu a bezpečnost Spojených států.

Podle zprávy se v letech 2009 až 2011 výrazně zvýšila snaha ukrást americké technologie, jejichž vývoj stál miliony dolarů. Kybernetickou špionáž provádějí zahraniční agenti různými způsoby - pronikáním do amerických počítačů ze svých domovů prostřednictvím internetu, ale i stahováním dat na přenosná paměťová zařízení přímo z počítačů na univerzitách a ve výzkumných centrech.

„Číňané jsou nejaktivnější na světě při provádění průmyslové špionáže,“ citovala ze zprávy agentura Reuters. Podle dokumentu se ale nedá přesně určit, kdo v Číně za krádežemi informací stojí. Podle kontrarozvědky je naopak jednoznačné, že za hospodářskou a technologickou špionáží vedenou z Ruska stojí tamní tajné služby.

„Je součástí národní politiky Ruska a Číny najít a získat citlivé technologie, které tyto země potřebují pro svůj rozvoj,“ uvádí dále americká kontrarozvědka. „Soudíme, že Čína a Rusko budou i nadále agresivně a účinně získávat citlivé informace o americkém hospodářství a technologiích, a to především s využitím kyberprostoru.“

Zpráva také konstatuje, že americké podniky a vládní úřady jsou terčem průmyslové špionáže stále častěji. Zároveň ale podle kontrarozvědky nelze přesně odhadnout, jaké škody špionáž působí. Ve zprávě se nicméně konstatuje, že jen v roce 2008 vydaly USA na výzkum a vývoj asi 400 miliard dolarů.