USA mají plán, jak ponechat jednotky v Afghánistánu i bez dohody

Letecké doručování zásob v Afghánistánu

Letecké doručování zásob v Afghánistánu Zdroj: CC BY 2.0: U.S. Army

Pentagon vypracoval plán, který by americkým jednotkám umožnil zůstat v Afghánistánu i v roce 2015. A to i za situace, kdy se protáhne současný povolební spor v Afghánistánu, a Spojené státy tak neuzavřou bezpečnostní dohodu o podmínkách americké vojenské přítomnosti. Během své pondělní návštěvy Afghánistánu to podle agentury AP uvedl šéf sboru náčelníků štábů americké armády generál Martin Dempsey.

Generál zároveň sdělil, že za optimálních podmínek je Washington schopen stáhnout své jednotky i veškeré vybavení za 120 dní. V případě potřeby však mohou USA jednat rychleji. Oba kandidáti na úřad afghánského prezidenta slíbili, že s USA bezpečnostní dohodu podepíší. Washington již dříve oznámil, že pokud k takovému podpisu nedojde, stáhne veškeré své jednotky z afghánského území do konce tohoto roku. V zemi ale dosud nebyl potvrzen vítěz prezidentských voleb, z nichž má vzejít nástupce Hamída Karzáího.

V Afghánistánu se nyní kvůli obvinění z podvodů při červnovém druhém kole voleb přepočítávají hlasovací lístky z 23.000 okrsků. Na proces dohlížejí i zástupci OSN, kontrola výsledků by ale podle odhadu britské zpravodajské stanice BBC mohla trvat ještě týdny.

Kdo je výsledkem voleb?

Oba kandidáti na prezidenta, bývalý ministr zahraničí Abdulláh Abdulláh a exministr financí Ašraf Ghaní, se prohlásili za vítěze voleb. Politici sice za podpory USA podepsali dohodu o spolupráci při vytvoření vlády národní jednoty, přesto existují obavy o budoucí uspořádání moci v zemi.

Afghánské ministerstvo financí spočítalo, že povolební „mrtvý bod“ stál afghánskou ekonomiku pět miliard dolarů (105 miliard korun): poklesly totiž státní příjmy a zastavil se i příliv zahraničních investic do země. Pokud se krize nevyřeší do konce srpna, bude muset ministerstvo snížit platy státním zaměstnancům a řadu z nich čeká i propuštění. Podle BBC v Afghánistánu závratně stouply ceny základních potravin.

Stažení většiny jednotek už na konci roku

Na konci roku má být z Afghánistánu stažena většina zahraničních jednotek, které tam dosud bojovaly proti islamistům v rámci mise pod vedením NATO, té totiž vyprší mandát. V rámci Mezinárodních sil pro podporu bezpečnosti (ISAF) sloužilo v zemi začátkem srpna také přes 200 českých vojáků. Český premiér Bohuslav Sobotka při dnešní poradě českých velvyslanců v Praze prohlásil, že vláda navrhne, aby se česká armáda zapojila do nebojové asistenční mise v Afghánistánu za předpokladu, že se podaří dojednat příslušné dohody s afghánskou vládou.

Bezpečnostní situace v Afghánistánu se podle některých zdrojů v poslední době zhoršila. Ozbrojenci z islamistického hnutí Taliban podnikli během léta řadu rozsáhlých útoků a kontrolují některé oblasti na jihu a východě Afghánistánu.