USA: Moskva rozbila mýtus o evropské bezpečnosti, NATO musí zbrojit

Americký ministr obrany Chuck Hagel

Americký ministr obrany Chuck Hagel Zdroj: Glenn Fawcett, Ministerstvo obrany USA

Členské státy Severoatlantické aliance v Evropě kvůli ruskému postupu na Ukrajině musí zvýšit své vojenské rozpočty. Na dnešní přednášce o budoucnosti NATO to řekl americký ministr obrany Chuck Hagel. Rusko podle něj rozbilo mýtus evropské bezpečnosti, který na kontinentu po skončení studené války panoval.

Anexe Krymu a ruský podíl na krizi v dalších částech Ukrajiny podle Hagela „připomněl alianci důvody jejího vzniku“. Ukrajinský vývoj prý také odkryl problematické financování armád, na což Spojené státy již dlouho upozorňovaly.

„Je třeba obnovit finanční závazky všech členů NATO,“ řekl Hagel. Upozornil na fakt, že USA vydávají na bezpečnost třikrát více než ostatních 27 aliančních členů dohromady, ačkoli americký hrubý domácí produkt je menší než HDP všech těchto zemí.

Česko například vydává na armádu mírně přes jedno procento HDP, aliance přitom požaduje nejméně dvě procenta. Tento cíl nicméně neplní většina členů vojenského uskupení.

„Toto nevyrovnané břemeno ohrožuje pospolitost, soudržnost a schopnosti NATO a koneckonců i evropskou a transatlantickou bezpečnost,“ prohlásil ministr. Pouze čtyři alianční země v loňském roce splnily své závazky v podobě vydaných dvou procent HDP na obranu. Vedle Spojených států dostatek peněz do armády investovali ještě Estonci, Řekové a Britové. Francie a Turecko se k dvouprocentní hranici těsně přiblížily.

Evropa se přestala bát

Za jednu z největších překážek, které investicím do obrany brání, označil šéf Pentagonu to, že vnímání hrozby válečného konfliktu se po skončení studené války rozplynulo.

„Ruské akce na Ukrajině ale tento mýtus rozbily,“ dodal s tím, že Moskva zároveň dala vzniknout nové realitě. Státy NATO by podle Hagela měly v budoucnu čekat na ruský test „smysluplnosti naší aliance“. „Nemůžeme brát za samozřejmé, a to dokonce ani v Evropě, že mír je zaručen díky odstrašující vojenské síle,“ řekl.

NATO a USA upozorňují na nízké výdaje Prahy

Ke zvýšení vojenských investic vyzval členy NATO také generální tajemník aliance Anders Fogh Rasmussen. Ten také počátkem dubna při návštěvě Prahy upozornil, že české vojenské výdaje jsou příliš nízké. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) tehdy uvedl, že se nedomnívá, že by Česká republika kvůli poklesu výdajů na armádu nebyla plnohodnotným členem aliance.

Stejný požadavek jako Rasmussen sdělil Česku tento týden i Hagel. Využil k tomu návštěvy ministra obrany Martina Stropnického ve Washingtonu.