USA: Německý hospodářský úspěch ohrožuje světovou ekonomiku

Německý námořní přístav Bremerhaven

Německý námořní přístav Bremerhaven Zdroj: CC BY-SA-3.0 DE: Martina Nolte

Vysoké vývozní přebytky Německa ohrožují hospodářskou stabilitu Evropy a poškozují i světovou ekonomiku, tvrdí USA. Američané doporučují podporu domácí poptávky, ke kritice se přidává i Brusel.

Administrativa prezidenta Baracka Obamy dlouhodobě kritizuje země s vysokými obchodními přebytky. Aktuální zpráva amerického ministerstva financí pro Kongres ale volí nezvykle ostrý slovník.

„Anemický růst domácí německé poptávky a závislost na vývozu zablokovaly“ snahy o stabilizování ekonomiky eurozóny, uvádí zpráva. To podle ministerstva podporuje deflaci, která může bránit evropským ekonomikám, aby se dostaly z krize.

Meziroční zpráva tradičně představovala příležitost pro americké ministerstvo financí, aby pranýřovalo ekonomickou politiku Číny, letos ale prominentní místo zaujal Berlín. Američané například upozorňují, že německý vývoz v roce 2012 svou hodnotou ten čínský dokonce překonal. Do Německa také směřují hlavní návrhy Washingtonu na změny.

Vůči Číně byli Američané letos naopak vlídnější. Po více než deseti letech přestalo ministerstvo ve zprávě Peking označovat za měnového manipulátora, přestože si zachovalo svůj názor, že jüan je „výrazně podhodnocený“.

K USA se přidává Evropská komise

Berlín doporučení USA odmítá. „Kritiku nechápeme. Přebytky obchodní bilance jsou důkazem silné konkurenceschopnosti německého hospodářství a mezinárodní poptávky po kvalitních německých výrobcích,“ uvedlo pro deník Die Welt německé ministerstvo hospodářství.

Pozadu s kritikou vůči Berlínu ale nezůstává ani Brusel. Německo podle Evropské komise vyváží příliš mnoho a tím porušuje jedno ze základních pravidel měnové unie. Rozdíl mezi vývozem a dovozem totiž smí ve třech po sobě jdoucích letech činit nanejvýš šest procent hospodářského výkonu. Německo tuto hranici v minulém roce „významně překročilo“, uvádí se v dokumentech Evropské komise, ze kterých cituje týdeník Die Zeit. Přes šestiprocentní hranici by se tak mohl dostat i tříletý průměr. Oficiální čísla Brusel zveřejní příští týden.