USA odkoupí od Íránu 32 tun těžké vody pro jaderný výzkum

těžká voda v reaktoru

těžká voda v reaktoru Zdroj: reprofoto E15

USA odkoupí od Íránu 32 tun těžké vody, kterou upotřebí ve svém jaderném výzkumu. Potvrdilo to americké ministerstvo zahraničí. Předseda Sněmovny reprezentantů Paul Ryan to považuje za "bezprecedentní ústupek a dar" Íránu.

Mluvčí ministerstva zahraničí John Kirby řekl, že „tato transakce poskytne americkému průmyslu důležitý produkt a zároveň umožní Íránu prodat přebytečnou těžkou vodu“. Cenu kontraktu nesdělil, ale list The Wall Street Journal soudí, že by mohlo jít o 8,6 milionu dolarů (207 milionu korun). „Nejde o radioaktivní materiál a o nic nebezpečného,“ sdělil Kirby.

USA kontrakt podle agentury AFP označují za součást loňské dohody o íránském jaderném programu. Dohoda, která začala platit letos v lednu, zrušila protiíránské sankce výměnou za zpomalení íránského programu. Kirby řekl, že 32 tun těžké vody bude Spojeným státům dodáno „v příštích týdnech“. Podle ministerstva energetiky bude těžká voda uložena v národní laboratoři v Tennessee a odtud prodána na americkém trhu k vědeckému využití.

Nejde o radioaktivní materiál a o nic nebezpečného

Republikán Ryan na toto oznámení reagoval kriticky. Podle něj jde o „dar“ Íránu a o „bezprecedentní“ ústupek této zemi. Řekl, že je to další „oslazování“ dohody o íránském programu, které „přímým způsobem íránský jaderný program podpoří“.

Ryan administrativu za dohodu s Íránem kritizoval i v minulosti. „Místo toho, aby se pomáhalo tomu režimu zbohatnout, měla by se administrativa starat o to, že Írán pokračuje v testech balistických raket, porušuje lidská práva a podporuje terorismus,“ řekl šéf sněmovny tento týden. Nelíbí se mu ani to, že chce Washington umožnit Íránu používat při některých obchodních transakcích americký dolar.

Těžká voda obsahuje místo vodíku deuterium, není radioaktivní, ale může být využita nejenom ve výzkumu, ale i v jaderných reaktorech. Írán má podle dohody těžkou vodu povolenu používat jenom v upraveném reaktoru v Aráku a přebytky jak těžké vody, tak obohaceného uranu musí prodat na mezinárodním trhu. Dnes se mají k jednání o loňské dohodě sejít ministři zahraničí USA a Íránu John Kerry a Mohammad Džavád Zaríf. Podle agentury AP se Íránu nelíbí, že body o uvolňování sankcí nejsou plněny.