USA ohrožují svět, myslí si Rusové. O zelenou kartu ale mají rekordní zájem

Účastníci demonstrace ruské opozice. Také nespokojenost s vládou Vladimira Putina je jedním z důvodů sílícího exodu ze země

Účastníci demonstrace ruské opozice. Také nespokojenost s vládou Vladimira Putina je jedním z důvodů sílícího exodu ze země Zdroj: ctk/ap

Přestože podle průzkumu veřejného mínění roste averze obyvatel Ruska vůči roli Spojených států ve světě, život v USA pro ně nikdy nebyl atraktivnější. Do slosování o zelenou kartu se totiž přihlásil rekordní počet Rusů – více než 265 tisíc. Americké úřady jim však v loterii vyčlenily jen čtyři tisíce „výherních míst".

Pokud nezískají přímo zelenou kartu, která jim dovoluje na území USA trvale pobývat, legálně mohou do země odcestovat také na základě dočasných víz. Loni tuto možnost využilo 245 tisíc Rusů, což je dvojnásobné množství v porovnání s obdobím před deseti lety.

K necelému čvrtmilionu emigrantů do USA je navíc v této souvislosti třeba přičíst dalších 75 300 lidí, kteří se loni legálně usadili v zemích Evropské unie (nejčastěji v Británii, Německu či Španělsku) a ve Švýcarsku. I tento údaj se v průběhu let zvyšuje, konkrétně o čtvrtinu v porovnání s rokem 2010.

„Únikovou strategii si nyní připravují i ti, kdo byli ještě před několika lety spokojeni s tím, jak Moskva vede zemi,“ uvedla pro agenturu Bloomberg Marina Fooksmanová, která pracuje v New Yorku jako právnička zaměřená na imigrační právo.

Přečtěte si:

Své postoje podle ní začali Rusové měnit v důsledku hospodářských problémů státu i toho, jak se proměňuje a otřásá okruh podnikatelů blízkých prezidentu Putinovi.

V této situaci hledají bohatí Rusové bezpečné místo, „kam uložit své peníze, případně i přestěhovat rodinu,“ dodává Fooksmanová, která do USA přišla ještě za sovětské éry. Ti relativně méně movití, avšak vzdělaní a profesně zdatní, si podle ní zkrátka chtějí vydělat. Právě profesní zkušenosti jim mohou napomoci k získání víza.

Údaje o migraci ruské populace, respektive části jejích elit, směrem na Západ ale podle Bloombergu vyznívají v kontrastu s aktuálním průzkumem veřejného mínění provedeným nevládním moskevským institutem Levada. 71 procent respondentů v něm vypovědělo, že role USA ve světovém dění je negativní. To je o 21 procentních bodů více než před dvěma roky.