USA v nouzovém režimu: Památníky zavřené, veteráni doma

Lincolnův památník ve Washingtonu

Lincolnův památník ve Washingtonu Zdroj: CTK

Poté, co se američtí republikáni a demokraté nedohodli na vládních výdajích pro nový fiskální rok, zůstalo včera na nucené dovolené na 800 tisíc státních zaměstnanců. Nevědí, jak dlouho bude trvat a zda jim ji někdo zpětně zaplatí. Jedním z nejvíce postižených míst je Washington, kde nefunguje odvoz odpadků, uzavřeny zůstaly knihovny, památníky i zoo.

Už v pondělí večer začali správci parků a památek v hlavním městě s přípravou opatření pro následující dny. Vypínali fontány a připravovali uzavírku památníků bývalých prezidentů a historických mezníků USA. Někde stačily pásky, jinde se objevilo kovové hrazení. Na příjezdových cestách jsou zátarasy, které mají odradit řidiče výletních autobusů.

Mnoho lidí se kvůli zrušení provozu významných míst snažilo změnit program a vyměnit letenky. Příkladem je organizace, která sváží do Washingtonu veterány z druhé světové války z celých Spojených států. „Těmto lidem je 85 let a víc. Takže pokud to přesuneme na příští rok, možná už nebudou moci přijet,“ řekla listu Washington Post dobrovolnice Renda Overbová, jež měla včera do města doprovázet skupinu devadesáti vysloužilců z Chicaga. „Sedmdesát z nich je na vozíku, nebo ho koncem dne už potřebují, takže si dokážete představit tu logistiku,“ dodala.

Jak pracují úřadyJak pracují úřady

Státní úředníci sice tvrdili, že jeden den volna není špatný, ale všichni se bojí, co bude dál. „Co když už jste ztratili příjem za šest dní? A co bude nyní?“ táže se zaměstnankyně NASA Victoria Friedensenová, která poukázala na to, že někteří kolegové letos kvůli škrtům už nedobrovolné volno absolvovali. Šestašedesátiletá zdravotnice Elerky Crosbyová vzpomíná na odstávku před sedmnácti lety, kdy byla zařazena mezi nepostradatelné pracovníky. Nyní má smůlu. „Jsem vyděšená k smrti,“ říká.