USA vs. BP: Další soud o odškodnění za ropnou tragédii začíná

Deepwater Horizon

Deepwater Horizon Zdroj: profimedia.cz

V pondělí začne civilní soud s britskou těžební společností BP kvůli znečištění Mexického zálivu po havárii ropné plošiny Deepwater Horizon v dubnu 2010. Firmě hrozí, že bude muset zaplatit Spojeným státům odškodnění ve výši až 17,6 miliardy dolarů (341,3 miliardy korun).

Petrolejáři z BP se musí vypořádat s civilní žalobou podanou americkou federální vládou i státy, které ropná havárie zasáhla. Postižené strany chtějí odškodnění za ekonomické škody, které z katastrofy pro ně údajně vyplynuly.

BP si minulý týden vymohla předběžně u soudu snížení horní hranice možného odškodnění o 3,5 miliardy dolarů. Dosáhla toho argumentem, že únik ropy, z jejíhož odhadovaného množství se výše odškodnění vypočítává, byla nižší, než se uvádí. Ze stanovených 4,9 milionu barelů ropy, jež měly způsobit škody, soudce odpustil BP 800 tisíc barelů, jež se firmě podařilo přečerpat nebo zachytit dřív, než se dostaly dál do moře a na pobřeží.

Ropa z Deepwater HorizonRopa z Deepwater Horizon | ctk

Úklid pláží po ropné katastrofě

Marná snaha. Pelikáni se snaží vyprostit z ropy husté
jako dehet. Na pobřeží voda vyplavuje mrtvé ptáky
a delfíny pokryté kalemMarná snaha. Pelikáni se snaží vyprostit z ropy husté jako dehet. Na pobřeží voda vyplavuje mrtvé ptáky a delfíny pokryté kalem | e15

Katastrofa si vyžádala nevyčíslitelné škody v ptačí populaci

Společnost přesto chce dál bojovat proti tomu, že k vypočtení škody byla vybrána horní hranice finanční kompenzace 4300 dolarů za barel uniklé ropy. Podle představ firmy by měla být tato suma, a tedy i celkové kompenzace, čtyřikrát nižší. Britská firma má za sebou v souvislosti s havárií již jiná mnohamiliardová vydání. Jednak musela financovat náklady na vyčištění oblasti, jednak zaplatila pokutu v rámci trestního stíhání, a to ve výši 4,5 miliardy dolarů. BP také uzavřela dohodu o odškodnění se zhruba 100 tisíci soukromníky a firmami, které postihl únik ropy, na jejímž základě zaplatí zhruba 7,8 miliardy dolarů.

Těžební plošina Deepwater Horizon vybuchla v dubnu 2010. Exploze zabila 11 dělníků a z vrtu v hloubce 1500 metrů pak začala unikat ropa. Surovina vytékala do moře až do července. Ropa zamořila pobřeží USA od Texasu po Floridu. Byla to nejhorší ekologická havárie v dějinách Spojených států.