USA vyšlou do Sýrie dalších 250 elitních vojáků, budou cvičit místní jednotky

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Namornictvo USA

Spojené státy vyšlou do Sýrie dalších 250 členů speciálních jednotek do boje proti organizaci Islámský stát (IS). V Hannoveru na severu Německa to oznámil americký prezident Barack Obama. Vojáci podle něj nepovedou pozemní bojové operace proti IS, ale budou cvičit místní síly, které proti teroristům bojují. V Sýrii je nyní 50 specialistů z USA. Skupina, která patří k hlavním spojencům USA v Sýrii, Obamovo oznámení uvítala, ale upozornila, že potřebuje větší podporu, zejména další zbraně.

Obama označil IS za jednu z hlavních hrozeb pro bezpečnost celého světa. Teroristé ze skupiny se podle něj snaží útočit na města i na občany západních zemí, a Západ tedy musí udělat vše pro to, aby je zastavil.

Americký prezident také připomněl, že do boje proti IS se zapojili všichni členové Severoatlantické aliance, a to nejen přímým podílem na střetech, ale i snahou o humanitární pomoc Syřanům. Boj je podle Obamy úspěšný a daří se vytlačovat IS z území, které ovládá.

Neúčinný program

Specialisté z USA mají pomáhat s výcvikem desítek bojovníků syrské umírněné opozice, kteří v zemi bojují proti ozbrojencům z Islámského státu. S výcvikem Spojené státy začaly koncem roku 2013 v Turecku. Na program původně vyčlenily asi půl miliardy dolarů (zhruba 12 miliard korun), ale několik desítek lidí, kteří jím prošli, nebylo schopno účinně se zapojit do bojů v Sýrii.

K hlavním spojencům USA v Sýrii patří Demokratické síly Sýrie (SDF), k nimž se hlásí většina oddílů Syrské svobodné armády a také kurdské milice YPG. Mluvčí SDF Talál Silo k Obamovu oznámení řekl, že „jakákoli nabídka je vítaná, ale je třeba další podpory“. Bojovníci podle něj potřebují více zbraní, zejména řízené střely.

V řadách SDF bojují kromě Kurdů také Arabové, Asyřané i Turkmeni. Zaměřují se hlavně na IS, který vytlačili ze strategických oblastí na severu Sýrie. Vznik SDF byl ohlášen loni na podzim, kdy se k tomuto uskupení hlásilo devět skupin a později přibyly další. Pentagon začal rychle tyto bojovníky vyzbrojovat a munici, pušky a granáty shazovala vojenská transportní letadla. Už tehdy ale Kurdové upozornili, že jim chybí protitankové a protiletadlové střely. Arabští členové skupiny si navíc stěžovali, že shozy byly zaměřeny na oblasti, v nichž působí hlavně Kurdové.

Z bojovníků takřka ihned zajatci

Krátce před těmito zbrojními dodávkami Pentagon oznámil ukončení půlmiliardového výcvikového programu, který měl být určen takzvané umírněné opozici.

V jeho rámci se podařilo poskytnou výcvik jenom několika desítkám lidí. První skupina zhruba padesáti vycvičených příslušníků umírněné opozice odjela z Turecka do Sýrie loni v létě, ale během několika dní většinu zabila, nebo unesla radikální fronta An-Nusra, která se hlásí k Al-Káidě. Postupně část zajatců propustila a varovala ostatní povstalce, aby se do amerického programu nezapojovali.

USA se do bojů v Sýrii zapojily spolu s několika arabskými zeměmi v září 2014, kdy začaly bombardovat tamní pozice IS.