Útoky proti ISIL pokračují, cílem rafinerie či velení radikálů

Americká stíhačka F15 tankuje během operace v Sýrii

Americká stíhačka F15 tankuje během operace v Sýrii Zdroj: Ministerstvo obrany USA

Nové letecké údery, které nejspíš v noci na dnešek podnikly USA a jejich spojenci, zasáhly základny a pozice islamistů v okolí města Majadín ve východosyrské provincii Dajr az-Zaur u hranic s Irákem. Informovali o tom aktivisté z exilové Syrské organizace pro lidská práva (SOHR), kteří situaci v zemi dlouhodobě monitorují. Žádné informace o možných obětech náletů zatím nejsou k dispozici. Americké velení zatím útoky nepotvrdilo.

Terčem úderů bylo prý velitelství radikálů ve městě Majadín a rovněž nejméně dvě rafinerie nacházející se ve stejné provincii. Takzvané modulární rafinerie se skládají z modulů, které je možné přemísťovat a rychle zprovoznit. V syrských podmínkách tyto rafinerie mohou extremistům vydělávat až dva miliony dolarů denně v příjmech z ropy.

Letecké údery na pozice islamistů v Sýrii tak dnes pokračovaly již čtvrtý den. Už dříve americký prezident Barack Obama i jeho ministr zahraničí John Kerry uvedli, že půjde o dlouhodobou kampaň. K prvním náletům na radikály z hnutí Islámský stát (IS) v Sýrii došlo v noci na úterý a podílela se na nich koalice tvořená USA a jejich arabskými spojenci Jordánskem, Bahrajnem, Saúdskou Arábií, Katarem a Spojenými arabskými emiráty.

Od 8. srpna USA nasadily své letectvo i proti IS v Iráku a minulý pátek se k nim přidali Francouzi. Paříž tehdy uvedla, že útoky provádí po dohodě s iráckou vládou a prezident François Hollande vyloučil nasazení pozemních bojových jednotek a intervenci v Sýrii. Nyní ale Francouzi o rozšíření náletů i na Sýrii začali uvažovat.

Útoky na cíle ISIL

Leteckých úderů v Sýrii se účastní saúdskoarabský princ Chálid. Fotografii prince v kokpitu stíhacího letounu F-15 zveřejnila přímo saúdskoarabská vláda. Chálid prý pilotoval jedno ze čtyř letadel, které Saúdská Arábie nad Sýrii vyslala. Na náletech se podílí koalice tvořená USA a jejich arabskými spojenci Jordánskem, Katarem, Bahrajnem, Saúdskou Arábii a Spojenými arabskými emiráty.

Jak poznamenal britský deník The Daily Telegraph, zveřejnění účasti prince Chálida má nejspíš vyslat dvojí vzkaz: zaprvé, že Saúdská Arábie je opravdu odhodlaná bojovat proti extremistům, a zadruhé, že islamisté z hnutí Islámský stát jsou považováni za nepřátele království. Chálid je synem saúdskoarabského korunního prince Salmána ibn Abdal Azíze Saúda.

Princovo angažmá není jedinou zajímavou personálií v bojích proti ISIL. Velvyslanec Spojených arabských emirátů v USA ve čtvrtek oznámil, že země do boje s radikály vůbec první pilotku stíhačky v zemi, pětatřicetiletou Mariam Mansúríovou. Mariam dokončila školu v roce 2007 a je pilotkou bojového letounu F-16. Její účast na útocích vyvolala velké diskuze na sociálních sítích, někteří byli nadšení, stoupenci islamistů ale její jednání odsoudili.