Už i Němci se chytli do pasti elektronických účtenek

Ministr hospodářství Peter Altmaier navrhuje, aby se povinnost vystavit účtenku nevztahovala na nákupy do deseti eur.

Ministr hospodářství Peter Altmaier navrhuje, aby se povinnost vystavit účtenku nevztahovala na nákupy do deseti eur. Zdroj: profimedia.cz

EET, ilustrační foto
2
Fotogalerie

Od prvního ledna mají obchodníci v Německu povinnost vydávat ke každému prodeji účtenku. Vláda si od této elektronicky zachytitelné povinnosti slibovala, že sníží možnost daňových úniků, protože s pokladnami se už nedá zpětně manipulovat. Podobné opatření funguje například v Chorvatsku (trochu jinak i v České republice, EET jde ale dál). Stačily necelé dva měsíce a opatření vyvolává kritiku prodejců, ale i členů vlády, která toto opatření přijala.

Ministr hospodářství Peter Altmaier (CDU) vyzval ministra financí Olafa Scholze (SPD), aby uvažoval o omezení nového opatření. Altmaier argumentuje tím, že povinnost vydávat účtenku na všechno zbytečně zahlcuje účastníky obchodní transakce. Navrhuje proto, aby „veškeré obchody denního života, které nepřesahují deset eur“, byly z povinnosti vydávání účtenky vyjmuty.

Altmaier je přesvědčen, že přijaté opatření nepřináší výhodu, kterou si vláda slibovala, a v mnoha denních obchodních rituálech, jako je nákup limonády a zmrzliny na koupališti nebo nákup chleba u pekaře, brzdí komunikaci mezi lidmi. Pekaři si stěžují, že kvůli tomuto byrokratickému výmyslu musejí denně odklízet hromady zbytečného odpadu, protože lidé si účtenky na dva preclíky a tři housky stejně neberou.

Němečtí prodejci a zástupci obchodníků na to upozorňovali už před schvalováním nové povinnosti. Opatření označovali za příliš byrokratické, zejména v případech, v nichž obchodníci žijí z poptávky lidí, kteří přicházejí často nárazově pro menší objemy a žádnou účtenku obvykle nechtějí. Už tehdy se jako nejčastější příklad objevovala právě zmiňovaná pekařství. Ministr Altmaier tedy prakticky převzal rétoriku a argumentaci obchodníků a bojuje teď stejnými slovy proti vlastní vládě a ministru financí.

Altmaier žádá ministra, aby o omezení povinnosti vydávat účtenku jednali ministři financí zemských vlád už tento týden. Chce tím získat dostatečnou přesvědčovací sílu pro jednání ve vládě. Některé opoziční strany, jako například FDP, které s Altmaierem souhlasí a považuje zavedenou povinnost za „byrokratické monstrum“, ale tvrdí, že ministr nemá přenášet odpovědnost na zemské vlády, protože o omezení povinného výdeje účtenek na obchody do deseti eur musí nakonec stejně rozhodnout vláda.

Ministr financí Olaf Scholz svému kolegovi Altmaierovi zatím oficiálně neodpověděl. Ve veřejné debatě v médiích ale převládá názor, aby vláda své účtenkové opatření změnila. Otázkou zůstává už jen to, proč to neudělala hned a muselo se čekat na probuzení ministra Altmaiera.