V Americe lidé na Černý pátek protestovali, v Británii se prali

Americké protesty na Černý pátek

Americké protesty na Černý pátek Zdroj: ctk

Průběh Černého pátku
Průběh Černého pátku
Průběh Černého pátku
Průběh Černého pátku
Průběh Černého pátku
6
Fotogalerie
Asi dvě stovky demonstrantů se rozhodly zablokovat tři velká nákupní střediska v americkém Fergusonu. Protesty po rozhodnutí americké poroty neobžalovat bílého policistu za zastřelení černošského mladíka se tak v americkém Fergusonu rozhořely znovu na Černý pátek. Okresní policejní mluvčí oznámil, že bylo zatčeno 15 osob. Neklidný průběh měl také ve Velké Británii, kde police zasahovala kvůli potyčkám mezi zákazníky.

Protestující se rozhodli iniciovat bojkot takzvaného Černého pátku, kdy začínají nákupy, aby zároveň upozornili na podstatně nižší kupní sílu černošských Američanů a upozornit tak na rovnítko mezi ekonomickou a rasovou nerovností, která údajně vládne v USA. Centra byla kvůli tomu dočasně uzavřena. 

Desítky lidí podobně protestovaly i v dalších amerických městech, například v New Yorku nebo Seattlu. Tvrdí, že v USA existuje přímá vazba mezi ekonomickou a rasovou nerovností. 

V Oaklandu byla zatčena více než desítka lidí poté, co zhruba 125 demonstrantů přerušilo dopravu na železniční trati do San Franciska. Někteří z nich se řetězy připoutali k vlakům. V Seattlu desítky lidí zablokovaly silnice a řetězy svázaly vstupní dveře do nákupního střediska Pacific Place.

V Chicagu se asi 200 protestujících shromáždilo v oblíbené nákupní čtvrti Magnificent Mile. Demonstraci iniciovala iniciativa Nechte nás dýchat, která podporuje demonstranty ve Fergusonu mimo jiné dodávkami plynových masek.

„Chceme, aby si dvakrát rozmysleli (kupující), než vydají jediný dolar,“ řekla podle agentury AP členka této iniciativy Kristiana Colonová. „Dokud budou mít životy černošských obyvatel menší cenu než materialismus, nenastane klid.“

Nákupní horečka v Británii

Policie musela zasahovat ve velkoprodejnách na různých místech Británie, kam davy lidí přišly využít předvánočních slev v rámci tradičního takzvaného černého pátku. Byly hlášeny potyčky a další incidenty, několik kupujících bylo podle stanice BBC zraněno a někteří zatčeni. Podobná nákupní horečka zasáhla i některé další země, včetně Ruska. 

Bezpečnostní síly byly přivolány k potyčkám a rvačkám například do obchodů v Londýně a ve městech Dundee, Glasgow či Cardiff. Při nastolování klidu v sedmi velkoprodejnách Tesco v oblasti Manchesteru byli zatčeni tři muži. Jednu ženu tam zranila padající televize. 

Kolem 200 nakupujících odmítalo do příjezdu pořádkových sil opustit velkoprodejnu v Middletonu, přestože jim bylo řečeno, že nabízené zlevněné zboží již došlo. Několik klientů se o zboží popralo ve Stretfordu a Hattersley. Jedna žena si v tlačenici v Manchesteru zlomila zápěstí, v Salfordu pak skončil na policejní stanici muž, který vyhrožoval personálu ochodu fyzickým násilím. 

Policie uvedla, že incidenty při očekávaných velkých návalech koupěchtivých lidí byly zcela předvídatelné, a kritizovala nepřipravenost bezpečnostních pracovníků v obchodních řetězcích.

Černý pátek proniká Ruska

Černý pátek už znají i v Rusku, i když loňská premiéra, omezená vesměs na internetové obchody, byla spíše rozpačitá: podle BBC se příslušný server zhroutil hned o půlnoci pod náporem milionu návštěvníků, navíc prý ani zboží, ani slevy nebyly až tak atraktivní. A tak zatímco v USA se internetových výprodejů zúčastnilo 130 milionů lidí, v Rusku to bylo jen pět milionů.

Letošní výsledky by ale prý mohly být slibnější, protože vzhledem k oslabování rublu se hodně Rusů obává, že nynější výprodeje jsou poslední šancí pořídit si zboží ještě před zdražením po Novém roce. A tak třeba v klenotnictví Tiffany v moskevském obchodním domě GUM přímo naproti Kremlu vznikali dokonce fronty, alespoň podle podnikatelského listu RBK. Důvodem je prý skutečnost, že část luxusních obchodů ještě do cen nepromítla oslabení rublu.