V Bratislavě bourají tunel metra, které nikdy nevyjelo

Tunel plánovaného bratislavského metra

Tunel plánovaného bratislavského metra Zdroj: profimedia.cz

Torzo tunelu bratislavského metra v Petržalce
Vizualizace jedné ze stanic bratislavského metra
Plán bratislavského metra
Nové sídliště v Petržalce vyroste částečně na pozůstatcích plánovaného bratislavského metra
Nové sídliště v Petržalce vyroste částečně na pozůstatcích plánovaného bratislavského metra
15
Fotogalerie

Ve slovenské metropoli mělo vyrůst druhé metro v Československu. Z plánů na dvě linky podzemky ale zbyl jen jeden krátký tunel. A brzy zmizí i ten. Torzo stavby musí ustoupit rozšiřujícímu se sídlišti v bratislavské čtvrti Petržalka.

Plán vybudovat metro v Bratislavě se objevil před více než čtyřmi dekádami a od roku 1976 byla trasa metra součástí územních plánů. Stavba první linky, které měla vést z Petržalky přes centrum města na letiště Milana Rastislava Štefánika, začala v roce 1985 na jižním okraji Bratislavy.

Už po roce se ale stavba zastavila. Po roce 1989 byl projekt počítající s využitím sovětského metra definitivně zrušen. Bratislava začala o další stavbě metra jednat s francouzskou firmou Matra Transport International. V roce 1997 založilo město podnik, který měl výstavbu města řídit. Už o rok později ale propukly spory s konsorciem dodavatelů, když Bratislava žádala větší zapojení domácích společností do výstavby. K podpisu smlouvy o metru nikdy nedošlo a Bratislava vsadila na rozvoj tramvajových linek.

Po rozestavěném metru se do dneška dochovaly pouze zbytky náspu a torzo depa Janíkov Dvor. Druhou památkou na bratislavské metro, která ale neměla sloužit přímo k provozu, jsou až 30 metru hluboké štoly na břehu Dunaje v centru města, jejichž účelem bylo ověřit, jak hodně by prosakovaly stěny plánovaného tunelu pod řekou.

Před několika týdny začaly práce na bourání části tunelu v Petržalce. Torzo depa musí ustoupit inženýrským sítím pro developerský projekt Jižní město, který na okraji Petržalky buduje společnost Cresco Group slovenského realitního magnáta Štefana Beleše.