V Davosu začíná World Economic Forum, milionáři přijíždějí s optimismem

Pozorně sledovaného setkání se zúčastní přes 1500 zástupců světa podnikání a až 50 hlav států a vlád. Akci otevře ve středu italský premiér Mario Monti. Účastníky budou před obvyklými houfy nepřátelsky naladěných protikapitalistických aktivistů chránit důkladná bezpečnostní opatření, podpořená přítomností až 5000 švýcarských vojáků.

Pozorně sledovaného setkání se zúčastní přes 1500 zástupců světa podnikání a až 50 hlav států a vlád. Akci otevře ve středu italský premiér Mario Monti. Účastníky budou před obvyklými houfy nepřátelsky naladěných protikapitalistických aktivistů chránit důkladná bezpečnostní opatření, podpořená přítomností až 5000 švýcarských vojáků. Zdroj: ctk

Letošní setkání špiček světové ekonomiky a politiky ve švýcarském horském středisku Davos se koná v atmosféře přetrvávající krize důvěry v tyto elity. Globální průzkum mínění zveřejněný před zasedáním Světového ekonomického fóra (SEF) ukázal, že v důsledku série skandálů a problémů v politice, finančním světě, sportu i v médiích zůstává důvěra lidí ve vůdčí schopnosti nynější elity velmi nízká.
„Je zcela jasné, že budoucnost světové ekonomiky je založena na obnovení důvěry. Obnovení důvěry ve vůdce, obnovení důvěry v naši budoucnost. To znamená, že se musíme dostat z nynějšího krizového naladění,“ řekl zakladatel SEF Klaus Schwab.
Elity jsou oprávněně nervózní, protože důvěra v ně zůstává i po uklidnění velkých otřesů v podobě globální finanční krize a dluhové krize eurozóny nadále značně slabá.
4
Fotogalerie
Na dva a půl tisíce VIP delegátů ve švýcarském Davosu odstartuje nejvlivnější světovou diskuzi – World Economic Forum. Elitní spolek – základní vstupné na akci přijde asi na 1,5 milionu korun – letos čeká příjemnější seance než v minulých letech: podle průzkumu agentury Bloomberg Global Poll, který dělala v předvečer Davosu, panuje mezi investory největší optimismus za pět let.

Z průzkumu plyne, že 59 procent investorů má za to, že se ekonomický výhled zlepšuje. Ještě loni v listopadu to bylo pouhých 33 procent. Za optimismem stojí podle dvou třetin dotázaných dojem, že se lepší situace nejbohatších ekonomik. To potvrzuje i včerejší odhad Mezinárodního měnového fondu, který zlepšil výhled ekonomiky vyspělých zemí na 2,2 procenta, což je skoro o procentní bod více než loni. Optimismus ovládl i kované pesimisty. „Doktor Zkáza“ Nouriel Roubini v posledních letech právě na Davosu vždy „strašil“. Nyní říká: „Nálada je lepší a pozitivnější. Odráží větší sílu globální ekonomiky a finančních trhů.“

Zatímco vyspělé ekonomiky se lepší, rozvojové země a Čína jsou v nejistotě. Těžce by doplatily na rychlé utahování měnových kohoutů. Levné peníze z půjček centrálních bank totiž nahrávaly investicím do těchto zemí. Pouze 13 procent investorů z Global Poll má za to, že se situace Číny zlepšuje. Čínská centrální banka včera pomohla nedostatku hotovosti v ekonomice injekcí v hodnotě 42 miliard dolarů.

I Číňané budou v Davosu diskutovat. CNBC připomíná, že dříve čínští prominenti fórum opomíjeli – jednak proto, že jezdili spíše na asijská fóra, jednak kvůli oslavě čínského Nového roku, který se s WEF kryje. Dnes jich přijede 88.

Největší globální hrozby roku 2014Největší globální hrozby roku 2014

Do Davosu však nemíří jen optimisté. Například šéfka MMF Christine Lagardeová soudí, že oživení je chabé a růst globální ekonomiky stále zůstává pod dlouhodobou kapacitou, což jsou čtyři procenta. Lídři podle ní budou muset také zvládnout strašák deflace.

Podle včerejšího odhadu MMF letos vzroste světová ekonomika o 3,7 procenta. Loni utlumila rychlost růstu na čtyřleté minimum tři procenta.

Za Česko jedou na Světové ekonomické fórum do Davosu jen dva „kellnerovci“

Zatímco politici jako britský premiér David Cameron či jeho japonský kolega Šinzó Abe budou řešit hlavní téma summitu „Měnící se svět: Důsledky pro společnost, politiku a podnikání“, lidé z byznysu budou navazovat kontakty. Mezi hosty jsou také dva významní čeští podnikatelé, oba blízcí nejbohatšímu Čechovi Petru Kellnerovi. Jiří Šmejc stojí v čele zlatého vejce PPF Home Creditu, Martin Štefunko je šéfem skupiny investic PPF.

Z postkomunistického středoevropského prostoru mají stejně početné zastoupení Maďaři. Za Poláky přijíždí pět lidí, například z největší polské pojišťovny PZU či mediální skupiny ITI. PKN Orlen reprezentuje Dariusz Krawiec, který je i předsedou dozorčí rady českého Unipetrolu. Slováky nereprezentuje nikdo.

Jako každý rok WEF vydalo zprávu o globálních ekonomických rizikách. Největšími zůstávají globální příjmové a majetkové rozdíly spolu s vysokým zadlužením vlád. Další významnou hrozbou se prý stalo extrémní počasí. „Je jasné, že budoucnost světové ekonomiky je založena na obnovení důvěry. Obnovení důvěry ve vůdce, obnovení důvěry v naši budoucnost. To znamená, že se musíme dostat z nynějšího krizového naladění,“ prohlásil zakladatel a předseda WEF Klaus Schwab.

Jakkoli Schwabovi dělají globální rizika starost, může být spokojen s ekonomikou svého životního projektu. WEF vybralo na 200 milionů dolarů od sponzorů, jako je Google či Citigroup. Společnosti platí příspěvek půl milionu švýcarských franků, aby se mohly stát partnery. Schwab přesto tvrdí, že neustále proti komercionalizaci elitního setkání bojuje: „Fórum je hlavně velkou příležitostí, jak říci byznysu: Musíte jednat v globálním veřejném zájmu.“