V Jemenu se opět bojuje, vláda s novým příměřím nepočítá

ilustrační foto, Jemen, Šíitští povstalci (z 20. ledna)

ilustrační foto, Jemen, Šíitští povstalci (z 20. ledna) Zdroj: CTK

Koalice vedená Saúdskou Arábií obnovila v noci na pondělí letecké údery proti šíitským povstalcům v jihojemenském městě Aden. Nálety začaly ihned poté, co ve 22:00 SELČ vypršelo pětidenní humanitární příměří mezi oběma stranami. Jemenský ministr zahraničí Rijád Jasín prohlásil, že se nyní neuvažuje o novém klidu zbraní, byť k tomu OSN vyzvala. Minulé příměří bylo podle ministra ukončeno, protože ho šíité porušovali.

Arabská koalice podniká nálety proti rebelům a bojovníkům loajálním bývalému prezidentu Alí Abdalláhu Sálihovi od konce března. Údery mají oslabit povstalce podporované Íránem a vrátit kontrolu nad zemí prezidentovi Abdar Rabbúovi Mansúrovi Hádímu, který ze země v březnu uprchl.

Příměří bylo porušováno již od jeho počátku. Zmocněnec OSN pro Jemen v neděli vyzval k prodloužení příměří, podle jemenského viceprezidenta Chálida Baháha to ale bude záležet na situaci v terénu. Jemenská armáda ale návrh OSN přivítala, řekl armádní mluvčí.

Jasín, který je stejně jako Hádí v exilu, řekl, že o dalším příměří se neuvažuje. Letectvo se podle něj ale bude vyhýbat bombardování přístavů Aden a Hudajdá a také letiště v Saná, aby humanitární pomoc mohla do Jemenu dále proudit.

Írán má v zálivu několik plavidel

Pomoc do Jemenu poslal také Írán, který oznámil, že jeho plavidlo je v Adenském zálivu a chrání ho íránské vojenské lodě. Kapitána podle íránské agentury Tasním kontaktovala 34. flotila íránského námořnictva a sdělila, že popluje poblíž. Vojenské lodě mají plavidlo s nákladem eskortovat do Hudajdy a očekává se, že tam Íránci budou 21. května. Írán podporuje jemenské šíity a Saúdská Arábie tvrdí, že je také vyzbrojuje pod záminkou humanitární pomoci. Původně Saúdská Arábie oznámila, že se íránská loď bude muse podrobit prohlídkce, což ale Írán vyloučil.

Americký ministr zahraničí John Kerry, který je v Jižní Koreji, dnes řekl, že USA by prodloužení humanitárního příměří uvítaly. Sdělil ale také, že šíité situaci komplikovali. Byli prý aktivní na hranici se Saúdskou Arábií a přesunuli tam část své raketové techniky. „Saúdská Arábie začala jednat. Jsme pro prodloužení humanitárního příměří, ale za daných podmínek by to nyní bylo těžké,“ řekl Kerry.

Povstalci se nedělních jednání nezúčastnili

V Rijádu začalo v neděli třídenní setkání jemenských politických sil, které svolal prezident Hádí a Saúdská Arábie pod záštitou Rady pro spolupráci arabských států Perského zálivu (GCC). Na schůzce je přítomno kolem 400 jemenských politiků a kmenových vůdců, neúčastní se jí ale šíitští povstalci, kteří kontrolují jemenskou metropoli a velkou část severního Jemenu.

Jeden z poradců íránského duchovního vůdce ajatolláha Alího Chameneího dnes řekl, že Saúdská Arábie nemůže být hostitelem podobného setkání, protože je účastníkem konfliktu. Krize začala loni v září, kdy šíitské oddíly obsadily hlavní město Saná. Rijád v březnu sestavil koalici, která ve snaze bránit Hádího zájmy zahájila letecké údery na Jemen. Teherán přiznává, že šíitským povstalcům poskytuje politickou a humanitární pomoc, popírá ale, že je vyzbrojuje. Podle OSN si boje od 19. března vyžádaly více než 1400 obětí.