V Německu chce dlouhodobě zůstat jen málo Syřanů, většina si přeje návrat

Uprchlíci

Uprchlíci Zdroj: ctk/AP

Dlouhodobě chce v Německu zůstat jen osm procent syrských uprchlíků, kteří do země přicházejí. Ostatní si přejí vrátit se do vlasti, ale teprve v okamžiku, kdy tam skončí boje. Velká část z nich také jako podmínku svého návratu uvádí odchod prezidenta Bašára Asada. Ukázal to průzkum, který mezi uprchlíky provedly syrsko-německá organizace Adopt the Revolution a Berlínské centrum pro výzkum společnosti (WZB).

Syřané zároveň uvádějí dvě hlavní příčiny útěku z vlasti: strach z Asadova režimu nebo z radikálního hnutí Islámský stát (IS). Tři pětiny uprchlíků, kteří přišli do Německa, se ve vlasti obávaly, že je zatknou jednotky věrné prezidentovi. Dvě pětiny jako hlavní důvod útěku označují strach z únosu ozbrojenci IS.

Naprostá většina uprchlíků se chce do Sýrie vrátit, až boje skončí. Polovina z nich nicméně označuje za podmínku návratu i konec Asadovy vlády. Tři pětiny uprchlíků také podpořily vytvoření bezletové zóny nad severní Sýrií, které požaduje Turecko. Podle nich by vznik bezpečné oblasti vedl k tomu, že ze Sýrie bude utíkat méně lidí.

Syřané tvoří zhruba třetinu z 577 tisíc uprchlíků, kteří se v Německu od začátku letošního roku zaregistrovali. Jsou nejpočetnější skupinou mezi uprchlíky v zemi. K jejich příchodu v posledních týdnech přispělo i zveřejnění vnitřní směrnice Spolkového úřadu pro migraci (BAMF), která umožnila, aby německé úřady přímo rozhodovaly o udělení azylu Syřanům, i když tito lidé nevstoupili na území Evropské unie v Německu. Podle statistik ministerstva vnitra přitom většina Syřanů azyl v zemi skutečně získá.

Syrská armáda zahájila ofenzívu na planině Sahl al-Gháb
Syrské pozemní jednotky a jejich spojenci zahájili ofenzívu proti povstalcům na strategické planině Sahl al-Gháb na západě Sýrie. Pozemní útoky podporuje ruské letectvo. Šéf NATO Jens Stoltenberg považuje ruské vojenské aktivity v Sýrii za problematické.
Planina Sahl al-Gháb je předpolí západních oblastí, které jsou domovem syrských vládnoucích alávitů. Povstalci začali na planinu pronikat před několika týdny. Organizace syrských ochránců lidských práv (SOHR), která situaci monitoruje z Londýna, oznámila, že syrská armáda útočí na povstalecké pozice raketami země-země a ruská letadla je bombardují ze vzduchu.
Při středečních ruských náletech přišlo podle SOHR o život v provincii Hamá 13 syrských vojáků a sedm povstalců. Rusko se při minulých náletech zaměřilo na provincie Hamá a Idlib, které chrání pobřežní Latákíju z východu. SOHR tvrdí, že středeční ruské nálety na tyto dvě provincie nemají žádný strategický význam.