V Řecku asi výrazně posílí extremisté, proevropské strany tratí

Řecko, volby

Řecko, volby Zdroj: profimedia.cz

Řecké proevropské vládní strany utrpěly v dnešních parlamentních volbách podle prvních odhadů vážné ztráty a možná přišly i o potřebnou nadpoloviční většinu pro sestavení nové vládní koalice. Jednoznačně nabyla na síle celá škála stran napříč politickým spektrem, které nesouhlasí s dalšími úspornými opatřeními dosavadní vládní koalice. Vyplývá to z prvních zveřejněných odhadů po uzavření volebních místností.

Konzervativní Nová demokracie (ND) získala 17 až 20 procent hlasů, což je mnohem méně, než jí přisuzovaly předvolební průzkumy. Ty jí dávaly naději až na 25 procent. Socialisté (PASOK), kteří s ND udržovali posledního půl roku vládní koalici, utrpěli historickou porážku, když získali jen 14 až 17 procent hlasů, tedy to, co i podle předvolebních průzkumů.

Podle současných výpočtů by ND a PASOK potřebovaly k zisku více než 150 míst v 300členném parlamentu společně kolem 35 procent hlasů. Pokud se potvrdí horší předpovědi odhadů, budou mít sotva 31 procent. V nejlepším případě pak 37 procent.

Šéf ND Antonis Samaras televizi Mega řekl, že pokud odhady potvrdí vítězství jeho strany, bude čekat na to, až ho prezident pověří sestavením vlády.

Voliči tak podle očekávání potrestali koaliční tandem za pokračování tvrdých úsporných opatřeních vynucených mezinárodními věřiteli výměnou za finanční pomoc, která má zemi zachránit před státním bankrotem. V zemi je nezaměstnaná pětina práceschopného obyvatelstva a drtivé většině prudce klesla životní úroveň.

Posílili podle očekávání radikálové na pravém i levém politickém spektru v čele s nacionalisty ze Zlatého úsvitu, kteří by mohli naopak dostat možná i dvojnásobek toho, co odhadovaly průzkumy. Podle nich měli mít pět procent, volební odhady jim ale přisuzují šest až osm procent hlasů. Preference Zlatého úsvitu, který se projevil xenofobní a nacionalistickou rétorikou, stoupaly do poslední chvíle. V konečných výsledcích může strana dopadnout ještě lépe, protože v průzkumech u hlasovacích místností voliči extremistických stran nejsou o své volbě vždy upřímní.

ND a PASOK se doposud v posledních čtyřech desetiletích u moci střídaly a v drtivé většině voleb s přehledem získávaly nadpoloviční většinu hlasů. V posledním hlasování v roce 2009 získal PASOK 44 procent hlasů a ND 33,5 procenta. Dohromady tak měly přes 77 procent.

Podle odhadů předběhla dnes PASOK na druhém místě Koalice radikální levice (SYRIZA), aliance několik malých levicových stran a organizací, která má naději na zisk 15,5 až 18,5 procenta hlasů. SYRIZA vystupuje jednoznačně proti dalším úsporným opatřením vynuceným mezinárodními věřiteli. Podle odhadů televize Skai SYRIZA s přehledem zvítězila v Aténách.

Na čtvrtém místě jsou odpadlíci ND, kteří se spojili pod názvem Nezávislí Řekové a kterým voliči dali kolem deseti až 12 procent hlasů. Pátí jsou komunisté se 7,5 až 9,5 procenty.

Do řeckého parlamentu se mohou dostat ještě čtyři, ale také možná sedm dalších politických stran. Čím více jich bude, tím ještě méně v konečném součtu obdrží nejsilnější uskupení.

Řecko se před dvěma lety stalo první zemí eurozóny, která nezvládla splácet dluhy a musela požádat ostatní členy eurozóny a Mezinárodní měnový fond o finanční pomoc. Celkem už má v různých formách pomoci přislíbeno až 240 miliard eur (asi šest bilionů Kč).

Řecký státní dluh dosáhl loni asi 165 procent hrubého domácího produktu, který je přes čtyři roky v neustálém propadu. Míra nezaměstnanosti v zemi vzrostla v lednu na nový rekord 21,8 procenta.