V ruské armádě bují korupce, Medveděv chce pro viníky tvrdé tresty

Zdroj: CTK/AP

Ruští vyšetřovatelé a prokurátoři mají plné ruce práce s objasněním osudu stamilionových a miliardových sum v loděnicích plnících zakázky od vojenského námořnictva. Korupce a rozsáhlé zpronevěry provázely i dřívější přezbrojovací programy.

Policejnímu stíhání nyní čelí vedení petrohradské Severní loděnice za to, že loni 5,9 miliard rublů (asi 3,6 miliardy korun) od státu nevynaložilo na stavbu objednaných korvet a fregat, ale přeposlalo je do bankrotujícího peněžního ústavu Mežprombank většinového vlastníka loděnic magnáta Sergeje Pugačova v marném pokusu o záchranu ústavu. Centrální banka loni odebrala Mežprombanku licenci, šéfům loděnic podle dnešního vydání listu Kommersant hrozí vězení za zneužití pravomocí a ohrožení státních zakázek.

Prověrka následovala poté, co si známý raketový konstruktér Jurij Solomonov v tisku postěžoval, že kvůli byrokratickým zádrhelům a nedostatku peněz hrozí zhroucení plánu letošních státních zakázek ve zbrojovkách, jako se to stalo už loni. Prezident Dmitrij Medveděv vzápětí nařídil ministrovi obrany Anatoliji Serďukovovi informaci prověřit a nemilosrdně potrestat viníky bez ohledu na postavení, anebo ty, kdo sejí paniku.

Loděnice, dříve pokládané za favorita v soutěži o licenční stavbu francouzských výsadkových lodí třídy Mistral, se potýkají s takovými problémy u stavby fregaty Admirál Gorškov, že plánované datum zařazení plavidla do flotily muselo být odloženo z letoška na příští rok.

Severní loděnice, jejíž historie sahá k Putilovově loděnici z roku 1912, se zdržela komentáře. Ale ministerstvo obrany ji dosud nezrušilo zakázky na monopolní stavbu tuctu dalších fregat a korvet za více než 200 miliard rublů (asi 122 miliard korun). Závod také plní zakázky z Alžírska a Norska. Stíhání však podle Kommersantu může ovlivnit další osud podniku s 3500 zaměstnanci, který loni hospodařil s téměř miliardovou ztrátou. Podnik se snaží převzít státní korporace OSK.

Skandál v Severní loděnici není jediný

Nejde o jediný skandál v poslední době. Policie už zatkla ředitele loděnic Zvjozdočka Fjodora Baraška. Podnik měl loni opravit jaderný křižník Severní flotily Petr Veliký, ale z 356 milionů rublů (skoro 218 milionů korun) použil na tento účel jen zlomek. Podle kontrolorů se většina oprav uskutečnila jen na papíře. Z 265 zpronevěřených milionů (162 milionů korun) našli policisté u ředitele jen 60 milionů (necelých 37 milionů korun) a nyní se zaměřují na důstojníky, kteří postup oprav schvalovali.

Na všudypřítomnou korupci v armádě a námořnictvu si stěžuje i hlavní vojenský prokurátor Sergej Fridinskij. Situaci podle něj „výstižně ilustruje“ případ z elitní letecké základny v Lipecku, kde piloti museli svým velitelům odevzdávat každý měsíc díl ze svých výdělků; podle vyšetřovatelů se velení obohatilo o více než tři miliony rublů. Ale letec, který skandál odhalil, byl donucen z jednotky odejít. Jen od počátku roku je podle prokurátora stíháno šest generálů a více než 170 vysokých důstojníků za korupci překračující 600 milionů rublů (asi 367 milionů korun).