V Sýrii opět útočily ruské bombardéry, tvrdí exilová organizace

Ruský bombardér Tu-22M

Ruský bombardér Tu-22M Zdroj: Alex Beltjukov, Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Syrská monitorovací skupina SOHR se sídlem v Londýně zvýšila na 55 počet obětí pokračujících náletů na severosyrské město Rakka, označované za hlavní město radikálů z organizace Islámský stát (IS). Šéf SOHR Ramí Abdar Rahmán vyjádřil přesvědčení, že vzdušné údery provedla ruská letadla, napsala agentura DPA.

V Sýrii trvá od konce února příměří, to se ale nevztahuje na základny radikálů z IS a území pod jejich kontrolou. Za uplynulých 24 hodin umírali při vzdušných úderech na cíle v Rakce hlavně civilisté. Mezi oběťmi je podle upřesnění SOHR 13 dětí a 12 žen. Desítky dalších civilistů utrpěly zranění.

Bezprostředně po náletech uvedla SOHR, že bylo zabito 19 lidí, později bilanci obětí zvýšila na 39 mrtvých. SOHR i místní koordinační výbory upřesnily, že bomby zasáhly oblast u nemocnice a bývalé armádní základny v Rakce i některá předměstí.

Na Asada příliš velký útok

Zpočátku nebylo jasné, která letadla Rakku bombardovala. Místní koordinační výbory v sobotu uvedly, že nálety provedly stroje syrského vládního letectva. Rahmán ale řekl, že útočit musely s největší pravděpodobností ruské bombardéry.

Šéf SOHR řekl, že má bezpečné informace, že odpovědnost za nálety na Rakku nenesou letadla koalice v čele s USA. A syrské vzdušné síly podle něj nejsou takového soustředěného bombardování schopny.

Rusko sice v minulých dnech stáhlo většinu svých jednotek ze Sýrie, nadále ale podporuje ze vzduchu vládní síly režimu prezidenta Bašára Asada.