V Turecku zadrželi téměř sto lidí, kvůli podpoře opozičního vůdce

Příznivci turecké opozice nedávno protestovali před redakcí opozičního deníku Zaman, který převzal stát

Příznivci turecké opozice nedávno protestovali před redakcí opozičního deníku Zaman, který převzal stát Zdroj: ctk/AP

Turecká policie zadržela téměř stovku lidí, které hodlá stíhat kvůli finanční podpoře islámského duchovního Fethullaha Gülena. Informovala o tom agentura Anadolu. Gülen, velký kritik prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, žije v exilu v USA a turecká justice jej viní z pokusu o svržení hlavy státu.

Policejní operace se soustředila zejména na oblast Istanbulu, ale zatýkání proběhlo v celkem devíti provinciích. Zadrženo dosud bylo 88 lidí, zatykače byly vydány na celkem 150 osob.

V policejních celách zatím skončili zejména zaměstnanci a vedoucí pracovníci banky Asya, kterou založili Gülenovi podporovatelé. Nad tímto bankovním ústavem převzal loni kontrolu stát, údajně kvůli nedostatečné transparentnosti. Policie nyní vyšetřuje finanční dary pro Gülenovo hnutí Hizmet ve výši asi 50 milionů tureckých lir (asi 400 milionů korun).

Bývalý spojenec

Gülen byl dlouho Erdoganovým spojencem, situace se ale obrátila po korupčním skandálu z konce roku 2013. Mezi podezřelými byla celá řada lidí blízkých tehdejšímu premiérovi Erdoganovi, včetně jeho synů a bývalých ministrů. Erdogan obvinil z rozpoutání skandálu Gülena a jeho vláda zahájila rozsáhlé čistky, při nichž propustila či přeložila tisíce policistů a stovky soudců a prokurátorů, kteří se na vyšetřování korupční kauzy podíleli.

Letos v lednu začal proces s 69 příslušníky opozice včetně duchovního Gülena, kteří jsou obžalováni z pokusu o převrat. Podle prokuratury duchovní řídil „teroristickou skupinu“, která prováděla politickou špionáž a bránila vládě v činnosti. Soud se koná v Gülenově nepřítomnosti, Turecko žádá Spojené státy o jeho vydání.

Zatýkání v souvislosti s vyšetřováním Gülenových spojenců se uskutečnilo i začátkem dubna, mezi stovkou zadržených byli mimo jiné bývalí policejní šéfové, obchodníci, akademici či zaměstnanci státní televize TRT.