Vatikán podepsal historickou dohodu s palestinským státem

Vatikán ilustrační

Vatikán ilustrační Zdroj: ctk

Vatikán se zástupci palestinské samosprávy podepsal historickou dohodu o postavení katolické církve na území "palestinského státu". Záměr uznat Palestinu jako stát oznámil Vatikán už v polovině května.

Dohodu v papežském paláci za Vatikán podepsal sekretář pro vztahy mezi státy arcibiskup Paul Richard Gallagher a za palestinskou samosprávu ministr zahraničí Rijád Málikí. Ačkoli Vatikán hovoří o „palestinském státu“ už od počátku roku 2013 a od loňska eviduje palestinského velvyslance při Svatém stolci jako zástupce palestinského státu, označují Palestinci za „faktické uznání“ svého státu právě dnešní podpis smlouvy.

Za „historickou“ označil dnes po podpisu dohodu ministr Málikí. Za pozitivní roli při její přípravě poděkoval papeži Františkovi, bez kterého by prý dohoda nebyla možná. Dokument podle něj zaručuje ochranu katolíků i pro ně posvátných míst na území Palestiny.

Vatikán ve smlouvě vyzval k „odvážnému řešení“ izraelsko-palestinského konfliktu. Podpisem smlouvy prý doufá přispět k tomu, že na Blízkém východě brzy vzniknou dva státy - palestinský a izraelský. Izrael už v květnu plánované podepsání dohody kritizoval s tím, že „nepřispívá k pokroku v mírovém procesu a odvádí palestinské vedení od jednacího stolu“. I dnes mluvčí izraelské vlády vyjádřil nad podpisem smlouvy politování.

S Izraelem bez dohody

S Izraelem navázal Svatý stolec diplomatické vztahy v roce 1993. Dohodu o postavení katolické církve na území židovského státu vyjednává od roku 1999. Dosud se ji však uzavřít nepodařilo.

Palestinská samospráva tvrdí, že hlasováním ve Valném shromáždění OSN ji v roce 2012 uznalo přes 130 zemí. Česká republika tehdy hlasovala proti, ale někdejší Československo v roce 1988 uznalo akt vyhlášení státu Organizací pro osvobození Palestiny (OOP). V současné době Praha Palestinu jako stát nicméně neuznává.