Venezuelané volí prezidenta, proti sobě stojí Chávez a Capriles

volby ve Venezuele

volby ve Venezuele Zdroj: ctk

Hlasovací místnosti prezidentských voleb se dnes otevřely ve Venezuele. (Foto ČTK)
Téměř 19 milionů oprávněných voličů v nich rozhodne, zda zemi po dalších šest let povede dosavadní levicový prezident Hugo Chávez, anebo zda ho nahradí jeho opoziční protikandidát, bývalý guvernér Henrique Capriles.  (Foto ČTK)
Osmapadesátiletý Chávez stojí v čele Venezuely už 14 let. Na jeho protikandidátovi, teprve čtyřicetiletém Caprilesovi, se shodla opozice jak z pravé, tak z levé části politického spektra. (Foto ČTK)
Na 13 800 volebních místností, které jsou voličům k dispozici od 12:30 SELČ, se uzavřou v pondělí v 0:30 SELČ. Vybaveny jsou elektronickými hlasovacími přístroji, které mají zabránit falšování hlasů.  (Foto ČTK)
Týden před volbami dávala většina průzkumů větší naděje na vítězství Chávezovi, ale jeho vyzývatel v nich získával dostatečný percentuální díl na to, aby ho analytici označovali za největší hrozbu Chávezova zvolení od jeho prvního vítězství ve volbách v roce 1998.  (Foto ČTK)
10
Fotogalerie
Hlasovací místnosti prezidentských voleb se dnes otevřely ve Venezuele. Téměř 19 milionů oprávněných voličů v nich rozhodne, zda zemi po dalších šest let povede dosavadní levicový prezident Hugo Chávez, anebo zda ho nahradí jeho opoziční protikandidát, bývalý guvernér Henrique Capriles.

Na 13 800 volebních místností, které jsou voličům k dispozici od 12:30 SELČ, se uzavřou v pondělí v 0:30 SELČ. Vybaveny jsou elektronickými hlasovacími přístroji, které mají zabránit falšování hlasů.

Osmapadesátiletý Chávez stojí v čele Venezuely už 14 let. Na jeho protikandidátovi, teprve čtyřicetiletém Caprilesovi, se shodla opozice jak z pravé, tak z levé části politického spektra. Týden před volbami dávala většina průzkumů větší naděje na vítězství Chávezovi, ale jeho vyzývatel v nich získával dostatečný percentuální díl na to, aby ho analytici označovali za největší hrozbu Chávezova zvolení od jeho prvního vítězství ve volbách v roce 1998.

Očekává se proto tvrdá volební bitva a obě soupeřící strany už vyjádřily obavy, že by mohly po ohlášení volebních výsledků propuknout násilnosti. První výsledky se čekají v pondělí nad ránem SELČ.

Vláda mobilizovala na dobu voleb kolem 139 tisíc vojáků. Policistům bylo podle agentury AFP nařízeno zůstat v kasárnách a být k dispozici armádě. Byly uzavřeny hranice, civilistům bylo zakázáno nosit zbraně a byl zakázán prodej alkoholu. Chávez, který se rád propaguje jako „lidový vůdce“ se silným charismatem a s chutí jadrnými výroky napadá Spojené státy, se v roce 2002 stal terčem pokusu o státní převrat. Oslabila ho také rakovina, která si vyžádala tři operace a následnou 15 měsíců trvající léčbu, kvůli níž létal na Kubu.

Caprilese v únoru coby svého kandidáta jmenovala třicítka opozičních stran. Předvolební kampaň postavil především na slibu, že skoncuje s politickým štěpením na „Chávezovce“ a „anti-Chávezovce“, bude bojovat proti násilí a zhoršující se bezpečnosti v zemi a usmíří soukromý a státní sektor.

Osmapadesátiletý pomocí referend v posledních letech zrušil ústavní omezení pro počet funkčních období a teoreticky by mohl vládnout až do smrti. V posledních volbách v roce 2006 ho podpořilo 63 procent voličů. V posledních letech ale sílí hlasy opozice, která Cháveze obviňuje z autoritářského stylu vládnutí a z plýtvání penězi, které země získává z těžby ropy.