Venezuelský autoritář Maduro ztrácí podporu armády

 Nicolás Maduro

Nicolás Maduro Zdroj: reuters

Tlak na odchod venezuelského autoritáře Nicoláse Madura sílí s náznaky, že začíná ztrácet podporu armády. V ulicích Caracasu se v sobotu sešly desetitisíce jeho odpůrců i příznivců. Maduro během shromáždění svých stoupenců navrhl, aby se parlamentní volby posunuly z příštího roku na letošní. Jeho plán zcela jistě situaci nezklidní.

"Chcete volby? Chcete předčasné volby? Budeme mít parlamentní volby," řečnil u příležitosti dvacátého výročí první prezidentské inaugurace svého předchůdce Huga Cháveze politik, kterého už část obyvatelstva a některé země nepovažují za legitimní hlavu státu. Opozice navržený posun hlasování o složení parlamentu označila za provokaci. Je toho názoru, že by se co nejdříve mělo konat prezidentské klání, jelikož loňské Madurovo znovuzvolení nepovažuje za demokratické.

Šéf parlamentu Juan Guaidó, který se nedávno prohlásil za úřadujícího prezidenta, vyzval k pokojné přehlídce síly proti Madurovi. Kritici režimu podle něj neopustí ulice, dokud nebudou vyhlášeny prezidentské volby za přítomnosti mezinárodních pozorovatelů.

Všichni však především pozorně sledují, jak se k situaci staví armáda. O víkendu Madurovi vypověděl loajalitu generál letectva Francisco Yanez. "Nadešel čas pro demokracii," podotkl důstojník s tím, že proti dosavadní hlavě státu je devadesát procent příslušníků armády. Apeloval na Venezuelce, aby v ulicích pokojně bránili prezidenta, kterým je podle něj Guaidó. Ten zase vyzval další armádní představitele k přechodu na "stranu venezuelského lidu".

Guaidó slibuje, že se v příštích dnech do země zmítané hladem a nedostatkem léků pokusí dostat humanitární pomoc. Maduro dosud zahraniční asistenci odmítal. Guaidó tvrdí, že půjde o určitý test armády, která bude mít na vybranou umožnit import potřebného materiálu nebo se držet instrukcí socialistického vládce.

Předseda parlamentu má podporu především Washingtonu a některých zemí v regionu. Americký prezident Donald Trump v neděli zmínil, že jednou z možností jak situaci řešit, je vyslání armády do země. Čeká se na další kroky států Evropské unie. Některé uvedly, že jsou připravené Guaidóa uznat za prezidenta, pokud Maduro do stanovené doby nevyhlásí prezidentské volby. Lhůta vypršela v neděli. 

Za Madurem stojí především Rusko, ale také Turecko či Írán. Peking je jeho o něco méně hlasitým zastáncem, i když například kritizoval americké sankce proti státní venezuelské společnosti PDVSA. Guaidó očividně doufá, že se mu podaří získat ho na svou stranu. "Čínská podpora bude velmi důležitá pro posílení hospodářství naší země a budoucí rozvoj," snaží se asijskou velmoc navnadit.